SafeJournalists: Državni zvaničnici i političari iz Sjeverne Makedonije da prestanu sa neprofesionalnim ponašanjem prema novinarima

U protekle tri sedmice (od 15. januara do 6. februara) državni zvaničnici su se na konferencijama za štampu u Sjevernoj Makedoniji ponašali prema novinarima neprofesionalno, bahato i sa omalovažavanjem.

Udruženje novinara Makedonije (AJM) u posljednje tri-četiri godine primjećuje slučajeve neprimjerene komunikacije državnih zvaničnika prema novinarima u zemlji, ali su to bili izolovani incidenti. Međutim, u protekle tri sedmice takva komunikacija se dogodila pet puta. AJM je reagovao na svih pet slučajeva – Nastavljen trend besramnih ispada državnih funkcionera prema novinarimaAli Ahmeti ne treba da etiketira medijeNeviđeno etiketiranje medija od strane premijera KovačevskogAJM reaguje na odnos zvaničnika MES-a prema novinaru Kerimiju i Državni zvaničnici ponovo napadaju novinare – ovakvo ponašanje mora prestati!

„Ovakav odnos prema novinarima i medijskim radnicima onih koji treba da daju primjer pozitivne komunikacije ne samo da će se negativno odraziti na javnost u našoj državi, već će nesumnjivo imati negativnu ocjenu u izvještajima Evropske komisije, kao i drugih kredibilnih organizacija. Prema tome, ova praksa mora prestati i svi akteri u javnoj raspravi moraju pokazati poštovanje i profesionalan odnos prema novinarima i medijskim radnicima“, rekao je Mladen Čadikovski, predsjednik AJM-a.

Evropska federacija novinara (EFJ) takođe je osudila neprimjereno ponašanje državnih zvaničnika i podsjetila na moralne obaveze koje nosi javna funkcija.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje ponašanje onih koji su na pozicijama moći i poziva državne zvaničnike da ne osuđuju novinare i poštuju ih, jer rade svoj posao i postavljaju pitanja od interesa za javnost. Političare biraju građani, te su političari pred njima i odgovorni, kao i pred novinarima koji informišu građane o dešavanjima u državi. Također, nosioci državnih funkcija moraju da njeguju kulturu tolerancije i pokažu spremnost za saradnju.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovim slučajevima.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 9.2.2023.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest