EFJ i nevladine organizacije pozvale Evropski parlament da osiguraju snažan Evropski zakon o slobodi medija

Evropska federacija novinara (EFJ) i 43 organizacije civilnog društva, organizacije za zaštitu digitalnih prava i slobode medija zatražile su od zastupnika Evropskog parlamenta da djeluju brže i efikasnije i postaraju se da Evropski zakon o slobodi medija (EZSM) postane jaka, koherentna regulativa koja uspostavlja harmonizovane pravne garancije širom Evrope. U nastavku prenosimo pismo EFJ i nevladinih organizacija koje je 8. februara upućeno evropskim parlamentarcima

Poštovani poslanici Evropskog parlamenta,

Mi, dole potpisani novinari, organizacije civilnog društva za zaštitu slobode medija i digitalnih prava, pišemo vam kako bismo ponovili našu punu podršku ojačanom i blagovremenom Evropskom zakonu o slobodi medija (EZSM).

Mnogi novinari širom EU nalaze se na sve više zarobljenim medijskim tržištima, gdje su nezavisni glasovi skrajnuti ekonomskim pritiskom. Novinari i medijske kuće se bore za finansijsku održivost, a kritički orijentirani mediji su često diskriminisani od strane (neliberalnih) političara koji blokiraju pristup održivim finansijskim resursima. Drugi su, pak, primorani da objavljuju određeni zvanični narativ zbog političkog pritiska. Politički motivirano preuzimanje medija stvara okruženje u kojem su kritički nastrojeni novinari u manjini.
Sloboda i pluralizam medija su preduslov stabilne demokratije i vladavine prava. Nezavisni mediji pomažu u formiranju javnog mnijenja i direktno utiču na ishod izbora.
EZSM nastoji da zaštiti nezavisnost medija izradom zajedničkih evropskih standarda o slobodi od miješanja u uređivačku politiku i nezakonitog nadzora, garantujući medijski pluralizam, obezbjeđujući veću transparentnost vlasničkih struktura i finansijskih odnosa sa državom, okončavajući zloupotrebu državnih fondova za stvaranje klijentelističkih medija, štiteći nezavisnost javnih medijskih servisa i nezavisnost nacionalnih regulatornih tijela i obezbjeđivanje ekonomskog okruženja u kojem nezavisno novinarstvo može da cvjeta.

Ovo su ključna pitanja i pozivamo članove Evropskog parlamenta da se konstruktivno angažuju u ovoj vitalnoj debati kako bi osigurali da EZSM postane jaka, koherentna regulativa koja uspostavlja usklađene pravne garancije širom Evrope –
navodi se u pismu upućenom evropskim parlamentarcima.
(Izvor: EFJ)
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest