Hrvoju Krešiću uručena regionalna nagrada za TV novinarstvo “Gordana Suša”

Foto: Danas.rs

Beograd, 03.03.2023. – Novinaru zagrebačke televizije Nova TV Hrvoju Krešiću sinoć je u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu uručena regionalna nagrada za televizijsko novinarstvo „Gordana Suša“ za 2022. godinu, koju dodjeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Krešić je prvi dobitnik regionalne novinarske nagrade „Gordana Suša“, koju je na prijedlog kolega i prijatelja ustanovio NUNS u znak sjećanja na jednu od najboljih srpskih i jugoslovenskih televizijskih novinarki, koja je preminula u junu 2021. godine.

Uz Krešića su u užem izboru bile novinarke Arijana Saračević-Helać (Federalna televizija – FTV Bosne i Hercegovine) i Emina Kovačević (N1 Srbija), objavio je žiri.

Krešić je, po ocjeni žirija koji su činili novinari iz regiona, svojim profesionalnim angažmanom ispunio ključne kriterijume za nagradu – profesionalno i odgovorno novinarsko djelovanje u televizijskom mediju u skladu s univerzalnim etičkim kodeksom novinara i u službi javnog interesa, zaštite ljudskih prava i slobode medija, kao i interesa i posebnosti svih građana, bez obzira na njihov etnički, vjerski ili rodni identitet, rekla je članica žirija iz Udruženja/udruge BH novinari, Borka Rudić.

Njegov rad, ocijenio je žiri, karakterišu „profesionalnost, novinarska etika, uvažavanje javnog interesa, univerzalnost“ i „snažan televizijski identitet i lični integritet“.

Krešić (42) se novinarstvom bavi od 2005. godine – prvo u u zagrebačkom dopisništvu Novog lista, gdje je proveo šest godina, a potom od 2011. na televiziji RTL. Od 2017. do 2022. bio je na TV N1 Zagreb, a od prošle godine radi na Nova TV.

Član je Hrvatskog novinarskog društva i trostruki je dobitnik njegove nagrade – 2009. nagrađen je za najbolji rad u pisanom novinarstvu, nagrada za najbolji rad u televizijskom novinarstvu pripala mu je 2014. godine, a 2018. osvojio je nagradu Novinar godine. Dobitnik je i nagrade „European Young Journalist“ za 2008. godinu.

Nagradu “Gordana Suša” NUNS je osnovao u saradnji s partnerskim novinarskim organizacijama sa prostora bivše Jugoslavije, uz podršku porodice Gordane Suše i beogradske ispostave Media Diversity Institute – Western Balkans.

Krešiću je, uz plaketu, uručena i mermerna skulptura „Anđeo“, rad bračkog vajara Petra Hranuelija, koji stvara u Zagrebu, Beogradu i umetničkoj koliniji Tamjanica na jugu Srbije, a izlaže u galerijama širom bivše Jugoslavije.

(Izvor: Danas.rs)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest