Generalni sekretar UN-a: Društvene mreže saučesnici u raspirivanju mržnje

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres optužio je platforme društvenih mreža i one koji se na njima oglašavaju da su “saučesnici” u sve većoj eskalaciji ekstremizma poput antisemitizma, rasizma, antimuslimanske netrpeljivosti, ksenofobije, homofobije i mizoginije.

– Oni su katalizatori vođeni profitom za premještanje ekstremizma s margine u mainstream – rekao je Guterres u obraćanju povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na holokaust.

– Koristeći algoritme koji pojačavaju mržnju kako bi držali korisnike prikovanima za svoje ekrane, platforme društvenih mreža su saučesnici. Kao i oglašivači koji subvencioniraju ovaj poslovni model – rekao je.

Guterres je dugo izražavao zabrinutost zbog moći kompanija društvenih mreža i pozivao na propise koji bi razjasnili odgovornost i poboljšali transparentnost. Sada ih je ponovo pozvao da zajedno s vladama “zaustave mržnju”.

– Znamo kako se govor mržnje lako pretvara u zločin iz mržnje, kako verbalno nasilje rađa fizičko nasilje, kako su različitost i društvena kohezija potkopani – kao i vrijednosti i načela koja nas povezuju – naglasio je Guterres.

Izvor: Reuters

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest