Hrvoje Krešić prvi dobitnik Regionalne novinarske nagrade “Gordana Suša”

Beograd, 29. januar 2023. – Regionalna novinarska nagrada “Gordana Suša” Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), pripala je Hrvoju Krešiću, novinaru televizije Nova TV iz Zagreba, odlučio je novinarski žiri.

Svečano uručenje bit će upriličeno u  četvrtak, 2. februara 2023.  od  19 sati, u beogradskom  Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD).

Žiri je saopštio da su pored Krešića u uži izbor ušle novinarke Arijana Saračević-Helać (Federalna televizija – FTV iz Bosne i Hercegovine) i Emina Kovačević  (N1 Srbija), i da je u takvoj konkurenciji bilo izuzetno teško donijeti konačnu odluku.

Nagrada “Gordana Suša” osnovana je i dodjeljuje se od ove godine za izuzetna dostignuća u televizijskom novinarstvu, a po ocjeni žirija, Hrvoje Krešić je svojim profesionalnim angažmanom ispunio ključne kriterijume: profesionalno i odgovorno novinarsko djelovanje u televizijskom mediju, u skladu sa univerzalnim etičkim kodeksom novinara i u službi javnog interesa, zaštite ljudskih prava i slobode medija, kao i interesa i posebnosti svih građana, bez obzira na njihov etnički, vjerski ili rodni identitet.

Nagrada podrazumijeva i razumijevanje, saradnju, uzajamno poštovanje i solidarnost između novinara, medija i medijskih asocijacija na prostoru regiona.

Imajući u vidu da se radi o nagradi za rad u televizijskom mediju, kojem je Gordana Suša prije svega pripadala, i koji se u savremenom svijetu mijenja velikom brzinom, važni kriterijumi bili su i ispoljeni talenat i sposobnost novinarki i novinara za rad u različitim i kompleksnim televizijskim formatima, nerijetko u komplikovanim radnim uslovima i pod velikim pritiskom događaja i vremena”, kaže se u obrazloženju žirija i naglašava da je Hrvoje Krešić u prethodnoj godini bezuslovno promovisao sve navedene kriterijume.

Profesionalnost, novinarska etika, uvažavanje javnog interesa,  univerzalnost, spremnost da pomogne kolegama iz drugih medija, snažan televizijski identitet i lični integritet karakterišu rad Hrvoja Krešića. Mijenjao je televizijske redakcije, ali ne i način rada, i u sebi je integrisao talenat i vještinu izvještavanja u najrazličitijim televizijskim formatima. Sa istim stavom i pažnjom pristupao je razgovorima sa svojim sagovornicima, bilo da se radi o običnim građanima, javnim ličnostima ili državnicima, a izvještavao je u uobičajenim i kriznim okolnostima, uvijek sa pribranošću vrhunskog profesionalca i po nalozima profesionalne etike i fer izvještavanja, podjednako kod kuće, iz regiona ili inostranstva”, ističe se u obrazloženju odluke o dodjeli Nagrade “Gordana Suša”.

NUNS je Nagradu “Gordana Suša” osnovao u saradnji sa partnerskim organizacijama iz regiona i uz podršku porodice Suša, sa ciljem da sačuva i održi sjećanje na jednu od najboljih televizijskih novinarki sa ovih prostora.

Novinarski žiri je radio u sastavu: Željko Bodrožić, predsjednik NUNS –a, Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH novinari, Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, te Branka Mihajlović, Jugoslav Ćosić, Fahri Musliu i  Velimir Ilić.

Nagradu je podržao Media Diversity Institute – Western Balkans  (Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan).

NUNS i porodica Gordane Suše zahvaljuju na velikoj pomoći i podršci  Milici Pešić, Borjanki Milatović, Andreju Dolinki i Ljubinku Kožulu,  te svim  članovima žirija i Organizacionog odbora.

(Izvor: NUNS)

Hrvoje Krešić – biografija

Hrvoje Krešić, (1981.), rodom je iz Neuma (BiH). Studirao je hrvatski jezik i antropologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Novinarstvom se počeo baviti 2005. godine u zagrebačkom dopisništvu Novog lista gdje je proveo šest godina, a 2011. prelazi na Televiziju RTL  gdje započinje svoju karijeru televizijskog reportera. Novinarstvo je usavršavao na Sveučilištu u Oksfordu, na prestižnom Rojtersovom institutu za novinarstvo, a tokom dosadašnje karijere izvještavao je za velike svjetske medijske kuće poput CNN-a. Od 2017. do 2022. bio je na N1 televiziji, a od prošle godine radi na Televiziji Nova.  Član je Hrvatskog novinarskog društva. Trostruki je  dobitnik nagrade Hrvatskog novinarskog društva (HND) – 2009. nagrađen je za najbolji rad u pisanom novinarstvu, nagrada za najbolji rad u televizijskom novinarstvu pripala mu je 2014. godine, a 2018. nagrada “Novinar godine”.  Dobitnik je i nagrade “European Young  Journalist” za 2008. godinu.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest