Tehnološke platforme trebaju bolje odgovoriti na prijetnje nasiljem

Nedavno je procurio dopis Komisije Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država koji istražuje napade na američki Kapitol 6. januara 2021. godine u kojem se detaljno opisuje kako su kompanije društvenih mreža propustile odgovoriti na prijetnje nasiljem.

Reporteri bez granica (RSF) izrazili su razočarenje što je Odbor odlučio izostaviti ovaj dopis iz svog završnog izvještaja, budući da baca svjetlo na mnoge propuste glavnih platformi društvenih mreža koje su koristili organizatori skupa “Stop the Steal”.

Platforme društvenih mreža, uključujući Twitter, Facebook i YouTube naširoko su koristili organizatori skupa “Stop the Steal” u Sjedinjenim Državama koji se pretvorio u nerede 6. janura.

Prema procurjelom dopisu, koji je objavio Washington Post, zaposlenici na velikim društvenim mrežama upozorili su svoje nadređene na porast nasilne retorike na njihovim platformama, ali su ta upozorenja ignorirana.

– Ove su grupe bile prepune poticanja na nasilje, prijetnji, govora mržnje i dezinformacija o izborima. Unatoč saznanju da su grupe imale veze s nasilnicima, preporuke zaposlenika da kompanija ozbiljnije shvati problem bile su ignorirane ili potpuno odbijene – stoji u dopisu.

Također je otkriveno da “interno istraživanje Facebooka opisuje kako je pokret ‘Stop the Steal’ propagirao mali krug pojedinaca dok su strateški izbjegavali provođenje politika platforme”.

Nadalje, te su platforme zaobišle vlastita utvrđena pravila kako bi dopustile da nasilni sadržaji ostanu na mreži iz straha da se ne čini da kažnjavaju određene političke frakcije.

– Otkrića navedena u ovom dopisu pomoći će nam da bolje razumijemo kako su tehnološke platforme poput Facebooka, Twittera i YouTubea korištene za širenje dezinformacija i organiziranje smrtonosnog napada na Kapitol – kazao je izvršni direktor RSF-ovog Ureda za SAD Clayton Weimers.

Dopis potvrđuje ono što se već zna, a to je da politike moderiranja sadržaja koje su trenutno na snazi nisu dorasle zadatku sprječavanja nasilne retorike na internetu ili fizičkog nasilja u stvarnom životu.

– Potrebne su nam stvarne demokratske zaštite i transparentne politike kako bismo ukrotili haos digitalnog informacijskog prostora – kazao je Weimers.

Prijetnja prelaska nasilja s ekrana na ulice ne jenjava. Od 6. januara 2021. godine poduzeto je nekoliko konkretnih mjera za sprječavanje organiziranja sličnih nasilnih događaja na internetu.

Posebno je Twitter, od preuzimanja Elona Muska, gotovo u potpunosti eliminirao ionako nedostatne zaštitne mjere, uključujući otpuštanje većine svog tima koji radi na sigurnosti platforme i raspuštanje Vijeća za povjerenje i sigurnost, čiji je RSF bio sudionik.

Nasilna retorika na društvenim mrežama također se povezuje s napadom na brazilski Vrhovni sud, Kongres i predsjedničku palaču u Braziliji 8. januara 2023. godine.

RSF je dao konkretne prijedloge za uspostavljanje demokratskih zaštitnih mjera za platforme poput Twittera. Organizacija je također pokrenula Forum o informacijama i demokratiji, međunarodno tijelo koje treba ponuditi konkretna rješenja za haos informacijskog prostora 21. stoljeća.

(Izvor: RSF)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest