Rudić: U prošloj godini zabilježeno 79 slučajeva napada na novinare u BiH

Sarajevo, 12.01.2023. – Linija za pomoć novinarima zabilježila je u prošloj godini ukupno 79 slučajeva napada na novinare u BiH.

Prema podacima koje je Feni saopćila generalna sekretarka Udruženja/Udruge BH novinari Borka Rudić, to uključuje jedan fizički napad i sedam prijetnji smrću. Verbalnih prijetnji bilo je 12 slučajeva, političkih pritisaka 11, huškanja/govora mržnje 12, oštećenja imovine ili cyber napada pet slučajeva…

Kako navodi, politički pritisak i napadi na novinare i nezavisne medije povećali su se za 40 posto u 2022. godini u odnosu na 2021. Također, verbalne prietnje, prijetnje smrću i govor mržnje povećali su se za 137 posto.

– Uz sve navedene direktne pritiske na slobodu medija i sigurnosne prijetnje novinarima, suočavamo se sa sve češćim zahtjevima pojedinaca za brisanje novinarskih tekstova, nastalih na osnovu zvaničnih informacija istražnih ili drugih javnih organa – kaže Rudić za Fenu.

Po njenim riječima, ti zahtjevi dolaze od osoba koje su bile obuhvaćene različitim istragama nadležnih pravosudnih organa ili sigurnosnih agencija pod sumnjom da su počinili određena krivična djela. Iako zahtjevi nemaju nikakvog zakonskog osnova, pojedinci i njihovi advokati ih koriste kako bi vršili pritisak na medije ili pokšali “umiti” lice svoga branjenika pred bh. javnošću.

– Budući da ovaki zahtjevi predstavljaju neosnovan pokušaj ograničavanja prava na slobodu izražavanja, BH novinari su priremili posebnu analizu sa jasnim porukama kako ni jedan medij ne treba podleći pokušajima cenzure, niti sklanjati svoje tekstove sa portala ili iz medijske arhive bez valjanih sudskih odluka u vezi sa konkretnim medijskim sadržajima. Analiza će biti objavljena uskoro na webu BH novinara – navodi Rudić.

(Izvor: Fena)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest