RSF: Medijski čelnici iz 14 zemalja pozvali na oslobađanje Ihsanea El Kadija

Šesnaest medijskih izdavača i urednika iz četrnaest zemalja, a koje su okupili Reporteri bez granica (RSF), uključujući i dobitnika Nobelove nagrade za mir Dmitryja Muratova, pozivaju Alžir da oslobodi zatvorenog Ihsanea El Kadija, alžirskog direktora dva medija, i da prestanu opstruisati rad medija kojima on upravlja – Radio M i Maghreb Émergent.

“Sloboda za Ihsanea El Kadija, sloboda za Radio M i Maghreb Émergent, sloboda za alžirske novinare”, poruka je koju je 10. januara uputilo 16 medijskih čelnika koji navode da je pritvaranje Ihsanea El Kadija “nepodnošljiv napad na slobodu medija u Alžiru”.

Potpisnici pozivaju alžirske vlasti da oslobode El Kadija, odbace sve optužbe protiv njega i da vrate zaplijenjenu opremu Radiju M i Maghreb Émergentu kako bi se njihovi novinari i voditelji mogli vratiti na posao.

“Nivo međunarodnog bijesa razmjerna je težini napada na slobodu medija izazvanog zatvaranjem Ihsanea El Kadija. Napad na alžirske novinare, čija je on posljednja žrtva, pokazuje želju vlasti da ušutkaju nezavisne medije u zemlji. Alžirske vlasti moraju poslušati ovaj apel onih koji su na čelu vodećih međunarodnih medija”, istakao je Christophe Deloire, generalni sekretar RSF-a.

El Kadi, koji je, kako piše RSF, dugo bio meta pravosudnog uznemiravanja, optužen je da je “koristio sredstva primljena iz zemlje i izvan nje za izvođenje djela koja mogu potkopati državnu sigurnost, nacionalno jedinstvo, teritorijalni integritet, interese Alžira i javni red”. Nakon što je 24. decembra priveden, istražni sudija u alžirskom okrugu Sidi M’Hamed stavio ga je u istražni zatvor, a  29. decembra je prebačen u zatvor El Harrach.

U žalbi, koju su između ostalih potpisali urednik Novaya Gazete i dobitnik Nobelove nagrade za mir 2021. Dmitry Muratov (Rusija), izvršni direktor web magazina Inkyfada Malek Khadhraoui (Tunis), urednik Le Mondea Jérôme Fenoglio (Francuska), zamjenik urednika Gazete Wyborcza Jaroslaw Kurski (Poljska), urednica Financial Timesa Roula Khalaf (Ujedinjeno Kraljevstvo), Kjersti Loken Stavrum, izvršna direktorica Tinius Trusta, velikog dioničara Schibsted Media Group (Norveška), zajedno sa urednicima medija iz osam drugih zemalja, navode da smatraju da je zatvaranje El Kadija zasnovano na “očito apsurdnim osnovama koje su nedopustive za slobodu medija u Alžiru”.

U apelu između ostalog piše da je neprihvatljivo da su alžirske vlasti uhapsile Ihsanea El Kadija u noći 24. decembra, da su, kako navode, paradirale s njim s lisicama na rukama, a sve u znak kriminalizacije medija, nakon čega su zatvorile Radio M i Maghreb Émergent.

“Kako je moguće da se cjelokupno osoblje tih medija onemogućuje da obavlja svoju društveno-korisnu funkciju?”, pitaju između ostalog u pismu.

Tokom saslušanja El Kadija će zakazano za 18. januar, biće razmotrena i njegova žalba na pritvaranje.

RSF podsjeća da se Alžir nalazi na 134. mjestu od 180 zemalja u RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija za 2022. godinu. Ova organizacija apeluje na tu državu da pokaže svoju privrženost zakonu i demokratskim vrijednostima, umjesto pribjegavanja sistemskoj represiji, kako su istakli RSF zajedno sa potpisnicima pisma. Takođe, pozivaju sve medijske profesionalce u cijelom svijetu da im se pridruže u, kako kažu, otporu i poništenju ovog napada na alžirske medije.

Izvor: RSF

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest