ONAuBiH traži istraživača/icu za istraživanje o zastupljenosti LGBTIQ+ tema unutar bh. medijskog diskursa
OMLADINSKA NOVINSKA ASOCIJACIJA U BOSNI I HERCEGOVINI (ONAUBIH) OBJAVLJUJE POZIV ZA DOSTAVLJANJE PRIJAVA U SVRHU PROVOĐENJA ISTRAŽIVANJA: ZASTUPLJENOST LGBTIQ+ TEMA UNUTAR MEDIJSKOG DISKURSA.

Naziv: Istraživač/ica
Trajanje angažmana: od 1.2. do 30.4.2023. g.

Pozadina:
Mladi u BiH još uvijek su izrazito homofobični, bifobični i transfobični. Glavni uzrok ovakvog stava mladih jeste neznanje te nedovoljno razumijevanje tematike vezano za LGBTIQ+ ljudska prava. O ovoj temi se rijetko sa mladima govori u školi, kod kuće i u medijima te su oni vrlo rijetko u prilici da sretnu stvarne ljude koji pripadaju ovoj zajednici i upoznaju se sa životima ljudi koji se kriju iza akronima LGBTIQ+. Medijski prostor kao dinamična arena susreta heteroseksualni/cisrodnih mladih i LGBTIQ+ mladih je uveliko neutralan, slabije afirmativan te vrlo često sa senzacionalističkim predznakom. Prema podacima posljednjeg Rozog izvještaja, od strane Sarajevskog otvorenog centra, većina medijskih sadržaja o LGBTIQ+ temama je neutralna, 16% je pozitivno, dok je 8% negativnog sadržaja. Mediji su uglavnom bili prenosioci informacija i izvjestitelji o događajima, te je, iako je primjetan napredak u odnosu na prethodne godine, i dalje je bio mali broj priča/priloga koji se bave pravima i problemima LGBTIQ osoba. Medijski prostor može i treba biti pogodno tlo i katalizator za pozitivne društvene promjene te uz odgovorno djelovanje njegova uloga može biti da potpomogne proces demokratizacije bh. društva.
Kreirano istraživanje bi se baziralo na kvantitativno-kvalitativnoj analizi sadržaja posmatranih online medija, pri čemu je cilj ustanoviti stepen prisutnosti, identifikovati najčešće teme koje se problematizuju u okviru ove kompleksne oblasti, kao i novinarski pristup istima.

Detaljnije o projektu i načinu apliciranja na javni poziv možete pročitati OVDJE.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest