Analiza presude Osnovnog suda u Banjoj Luci: Metafore koje “sijeku glavu”

Prije petnaestak dana banjolučki Osnovni sud je u prvostepenoj presudi odlučio da Milorad Dodik, bivši predsjedavajući Predsjedništva BiH, nije kriv za klevetu upućenu prema Tanji Topić, analitičarki iz Banje Luke.

Dodik je u svom govoru tvrdio da je Tanja Topić dokazani agent njemačkog BND-a (Savezna obavještajna služba Njemačke; u originalu na njemačkom jeziku: Bundesnachrichtendienst), koji djeluje preko njene nevladine organizacije. Dodikove izjave objavila je novinska agencija Srna, potom su objavljene i na portalima RTRS i Srpskainfo, da bi kasnije bile povučene sa portala, iako i dalje stoje na agenciji Srna.

U svom obraćanju novinaru Dodik je konkretno izjavio da je Tanja Topić „dokazani agent BND-a njemačkog”, „da je ona u funkciji njemačkih obavještajnih struktura”, da je „dokazani kvisling”, da je „spremna da radi za interese druge države”, te da on ne poštuje „to što ona radi za stranu službu”.

Pored toga Dodik je izrekao i više uvredljivih navoda o privatnom živote Tanje Topić i njenoj porodici, kao što su oni da je ona postala „servilna”, da iznosi „određene laži”, da je „izolovana struktura”, „da nema karakter”, da je „jedna obična isfrustrirana osoba”, da „nema nikakvog znanja” o onome što priča, kao i da je njena porodica „izolovana” i „izopštena iz sredine”.

Sud je sve ove izraze stavio u istu ravan i zaključio da svi oni predstavljaju mišljenja, odnosno vrijednosne sudove, i da takvo mišljenje nekoga o drugom licu ne može biti kleveta.

Analizu presude koju je uradio Dejan Lučka, pravni ekspert iz Banje Luke, možete čitati OVDJE.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest