Visoki komesar UN-a pisao Musku: Poštujte ljudska prava na Twitteru

Ženeva, 5. novembar 2022. – Visoki komesar UN-a za ljudska prava Volker Türk u subotu je uputio otvoreno pismo novom vlasniku Twittera Elonu Masku i pozvao ga da “osigura da ljudska prava budu temeljna za upravljanje Twitterom”. Pismo je uslijedilo nakon izvještaja o otpuštanju cijelog Twitterovog tima za ljudska prava i svih osim dva tima za etičku umjetnu inteligenciju – što nije “ohrabrujući početak”, rekao je Türk.

“Twitter je dio globalne revolucije koja je promijenila način na koji komuniciramo. Ali pišem sa zabrinutošću i strepnjom o našem digitalnom javnom trgu i ulozi Twittera u njemu”, naveo je Türk u pismu.

“Kao i sve kompanije, Twitter mora razumjeti štete povezane s njegovom platformom i poduzeti korake da ih riješi. Poštovanje naših zajedničkih ljudskih prava trebalo bi da postavi zaštitnu barijeru za korištenje i evoluciju platforme. Ukratko, pozivam vas da osigurate da ljudska prava budu centralna za upravljanje Twitterom pod vašim vodstvom”, naveo je visoki komesar.

Šef UN-a za ljudska prava postavio je šest osnovnih principa iz perspektive ljudskih prava koji moraju biti glavni u upravljanju Twitterom:

  1. Zaštitite slobodu govora širom svijeta: Türk je pozvao Twitter da se zalaže za prava na privatnost i slobodno izražavanje u najvećoj mogućoj mjeri, u skladu sa relevantnim zakonima, i da transparentno izvještava o zahtjevima Vlade koji bi narušili ta prava.
  2. Sloboda govora nije slobodan prolaz: Viralno širenje štetnih dezinformacija, poput onog koje smo vidjeli tokom pandemije Covid-19 u vezi sa vakcinama, rezultira štetom u stvarnom svijetu. Twitter ima odgovornost da izbjegne širenje sadržaja koji dovodi do povrede prava drugih ljudi.
  3. Nema mjesta za mržnju koja podstiče diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje na Twitteru: Širenje govora mržnje na društvenim mrežama imalo je užasne posljedice za hiljade ljudi. Twitterove politike moderiranja sadržaja trebale bi nastaviti da sprečavaju takvu mržnju na platformi. Potrebno je uložiti sve napore da se takav sadržaj što prije ukloni. Zakon o ljudskim pravima je jasan – sloboda izražavanja prestaje kod mržnje koja podstiče diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje.
  4. Transparentnost je ključna: Istraživanje je ključno za bolje razumijevanje utjecaja društvenih medija na naša društva. Održavajte pristup podacima Twittera putem njegovih otvorenih programskih interfejsa (API).
  5. Zaštita privatnosti: Sloboda govora zavisi od efektivne zaštite privatnosti. Od vitalnog je značaja da se Twitter suzdrži od invazivnog praćenja korisnika i prikupljanja povezanih podataka i da se odupre, u najvećoj mogućoj mjeri prema važećim zakonima, neopravdanim zahtjevima vlada za korisničkim podacima.
  6. Jezici i kontekstualna ekspertiza nisu izborni: Odgovornosti Twittera da održava sigurnu platformu koja poštuje prava ne primjenjuju se samo na sadržaj na engleskom jeziku, već i na globalnom nivou.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest