SafeJournalists: Neprihvatljivo i neprimjereno obraćanje bivšeg državnog funkcionera u Hrvatskoj novinarima

Bivši narodni poslanik i član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Steva Culej, sadašnji predsjednik Udruženja specijalne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske, u petak, 15. oktobra, rekao je novinaru Gordanu Duhačeku kako bi volio da je novinar silovan. 

To se dogodilo nakon što je Viši krivični sud bivšem HDZ-ovom načelniku Opštine Lasinja Željku Prigorcu smanjio kaznu za silovanje sa dvije godine zatvora na godinu i šest mjeseci, jer je, prema odluci suda, „uvaženi branitelj“, što je uzeto kao olakšavajuća okolnost. Novinar Gordan Duhaček sa portala Index.hr nazvao je Culeja, predstavio se i zatražio komentar, a Culej mu je, pored raznih uvreda, rekao: „Znaš zbog čega mi je žao? Ja bih više volio da i tebe siluju! (smijeh) I da ne snose posljedice“, i dodao „zapiši i to“.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko smatra da je ovo jedan u nizu primjera koji pokazuju u kakvom okruženju rade novinarke i novinari, a to je jedno neprijateljsko okruženje, na koje HND upozorava godinama unazad. “Tražimo od vladajuće HDZ da reaguje na ovakve neprihvatljive izjave svog člana. Također, HND traži od institucija da reaguju, jer je ćutanje institucija dodatni motiv pojedincima za dalje neprijateljsko djelovanje prema novinarkama i novinarima”, naglasio je Zovko.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu HND u osudi ovakvog postupanja bivših državnih zvaničnika prema novinarima. SafeJournalists poziva nadležne organe u Hrvatskoj da reaguju i pokažu da su ovakvi istupi nedopustivi u javnom prostoru.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 17. oktobar 2022.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest