BH novinari: Huškačka retorika Gorice Dodik protiv novinara i vlasnika BN televizije mora biti sankcionisana!

(Printscreen: Tvit koji je objavila Gorica Dodik)

Sarajevo/Banja Luka, 13.10.2022.Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju huškanje i govor mržnje protiv Vladimira Trišića, vlasnika i direktora BN televizije, kao i svih uposlenika ovog medija, te zahtijevaju od nadležnih institucija u Republici Srpskoj da hitno istraže i procesuiraju osobe koje putem društvenih mreža prijete i šire govor mržnje protiv novinara i vlasnika BN-a.

Uposlenici i direktor BN televizije kontinuirano su izloženi huškačkoj retorici, prijetnjama i uvredama na društvenim mrežama, koje dolaze većinom od članova i simpatizera SNSD-a u Republici Srpskoj. Gorica Dodik, kćerka predsjednika SNSD-a i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, na svom profilu na društvenoj mreži Twitter u srijedu je objavila fotografije visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta i generalnog direktora BN-a Vladimira Trišića, a u opisu fotografija napisala je „Hitler i njegov sluga“.

U ranijoj objavi iz marta ove godine, Gorica Dodik objavila je na Twitteru fotografiju Trišića sa članovima njegove porodice, uključujući njegovo maloljetno dijete, uz tvrdnju da bi Trišić „palio žive ljude“ jer je „monstrum“.

Upravni odbor Udruženja BH novinari skreće pažnju da ovakve i slične objave izazivaju i brojne komentare drugih korisnika Twittera, u kojima se Trišiću i novinarima BN televizije prijeti, vrijeđa, proglašava ih se „nacionalnim izdajnicima“ i slično, što za posljedicu ima direktno ugrožavanje sigurnosti navedenih osoba. Iako Gorica Dodik nije javna ličnost ni političarka, činjenica je da njene objave sa društvenih mreža prenose brojni mediji u Bosni i Hercegovini, što samo dodatno podstiče huškanje, mržnju i netrpeljivost u dijelu javnosti prema onima koji su tema njenih tvitova.

Podsjećamo da je upravo kreiranje takve atmosfere prije nekoliko godina za posljedicu imalo jedan od najtežih napada na novinare u BiH – pokušaj ubistva novinara BN televizije Vladimira Kovačevića, koji je teško pretučen u Banjaluci. Zbog svega navedenog, nadležne institucije, prije svih MUP Republike Srpske i Okružno javno tužilaštvo Banja Luka, moraju se hitno i ozbiljno pozabaviti širenjem govora mržnje na društvenim mrežama i spriječiti da se desi još jedan „slučaj Kovačević“!

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima apeluju na zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH da što prije usvoje Prijedlog izmjena Krivičnog zakona BiH kojim bi se proširio okvir za sankcionisanje govora mržnje, posebno na internetu i društvenim mrežama. Naglašavamo da je efikasna zaštita novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupka u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima, jedan od temeljnih uslova koje naša država mora ispuniti na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, a što je istaknuto i jučer tokom davanja preporuke za kandidatski status Bosni i Hercegovini.

Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari – Linija za pomoć novinarima

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest