HND traži smjenu ministra zdravstva Hrvatske i nezavisnu istragu smrti novinara Vladimira Matijanića

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poslalo je u petak premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću peticiju koju je potpisalo 4.695 građanki i građana koji su podržali zahtjev HND-a za nezavisnom istragom okolnosti smrti Vladimira Matijanića, novinara portala Index.hr, i smjenom ministra zdravstva Hrvatske Vilija Beroša.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko u obraćanju Plenkoviću kaže kako se Beroš od prvog dana slučaja ponio krajnje neprofesionalno zataškavajući ga.

“Nije se postavio kao osoba koja radi u interesu građana koji ga plaćaju, nego kao zaštitnik sustava koji je odgovoran za smrt našega kolege, a sustav je tu da štiti zdravlje građana, ne da ga ugrožava. Budući da kao predsjednik Vlade odgovarate za rad svojih suradnika, od Vas tražimo da uvažite argumente koji stoje u tekstu peticije. Svaki dan ostanka na dužnosti ministra Beroša, gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, ujedno je i Vaša odgovornost”, navodi Zovko.

Dodaje i kako HND neće odustati od traženja istine o smrti Vladimira Matijanića te kažnjavanja odgovornih.

“Tragedija koja se dogodila našem kolegi i prijatelju više se nikad ne smije dogoditi nijednom građaninu Republike Hrvatske”, naveo je on.

“Ponavljamo, ministar Beroš je od prvoga dana zataškavao slučaj i odbijao odgovoriti na dopise koje smo mu slali u ime HND-a, valjda računajući da će vrijeme učiniti svoje i da će slučaj pasti u zaborav. Vili Beroš nije se ponio kao čovjek koji će i po svojoj funkciji odgovorno i savjesno istražiti sve okolnosti slučaja. Ponio se kao zaštitnik sustava odgovornog za smrt jednoga građanina kojem je taj isti sustav trebao pružiti svu moguću zdravstvenu skrb”, stoji u pismu koje je s peticijom poslato Plenkoviću, a koje potpisuje predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Tekst peticije s potpisima nalazi se ovdje.

Izvor: HND 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest