U Rusiji uhapšeno 18 novinara tokom antiratnih protesta
Foto: Policijski službenici privode demonstrante u Sankt Peterburgu 21. septembra 2022. Olga Maltseva / AFP

Više od 1.300 osoba, uključujući 18 novinara, privedeno je u srijedu u Rusiji dok su se u 42 grada diljem zemlje održavali skupovi protiv vojne mobilizacije koju je objavio predsjednik Vladimir Putin. Evropska federacija novinara (EFJ) traži oslobađanje građana koji su mirno protestovali, kao i novinara koji su pratili proteste. Prema nezavisnom policijskom promatraču OVD-Info , najmanje 1328 osoba, uključujući 18 novinara identificiranih od strane Nezavisnog sindikata novinara i medijskih djelatnika (JMWU), do sada je privedeno diljem zemlje. Većina privedenih su žene.

Većina zatočenih novinara nosila je press prsluke i profesionalne novinarske iskaznice. Neki od njih brzo su pušteni, drugi su dobili kazne – novčane i kratke zatvorske kazne. Prema OVD-Info, jednog novinara, Denisa Lipu , policija je pretukla u Moskvi kada je pokazao novinarsku iskaznicu.

Novinar Artem Krieger , koji se uživo javljao za SOTA-Vision, uhapšen je, optužen za ometanje prometa i upućen mu je poziv u vojni ured.

“Ovo nije prvi put da smo svjedoci da policija tretira novinare koji prate proteste kao same demonstrante”, rekao je tajnik ureda JMWU-a Andrei Jvirblis . “Ponekad se to može objasniti neznanjem policijskih službenika, ali ovaj put je očita želja da se zataškaju bilo kakve informacije o protestima protiv politike vlasti. Društvo lišeno informativnih kanala nalikuje organizmu čiji su refleksi na bol atrofirani. Takva situacija je smrtno opasna.”

“Ova ciljana uhićenja novinara od strane policije su golema cenzura”, rekla je predsjednica EFJ-a Maja Sever . “Ruske vlasti očito čine sve kako bi sakrile val prosvjeda u Rusiji. Pozdravljamo rad ruskih novinara koji osobno riskiraju kako bi informirali javnost o valu protivljenja ratu u Ukrajini.”

(Izvor: EFJ/snh.hr)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest