EFJ: Veća transparentnost vlasništva nad medijima i odnosa između države i medija

Evropska federacija novinara (EFJ) danas se pridružila brojnim organizacijama za zaštitu slobode medija i novinara te organizacijama za zaštitu ljudskih prava te pozdravila inicijativu Evropske komisije za jačanje slobodnog i pluralističkog medijskog sistema i predanosti zaštiti novinara i uređivačke neovisnosti unutar Evropske unije, što se želi postići novim Evropskim zakonom o slobodi medija (EMFA). EFJ i organizacije potpisnice naglašavaju, međutim, potrebu za poboljšanjima tog akta.

Riječ je o vrijednostima koje su izravno povezane s temeljnim pravima, kao što su sloboda izražavanja, pravo na pristup informacijama, formiranje mišljenja i donošenje informiranih izbora na izborima, kao što stoji u Povelji o temeljnim pravima.

Pitanja koja se odnose na medije tradicionalno su bila u nadležnosti država članica, ali je prijetnja slobodi medija tolika da je nužna akcija na nivou cijele EU kako bi se zaštitile evropske demokratske vrijednosti.

Stoga EFJ podržava Evropski zakon o slobodi medija (EMFA), “koji donosi značajne novosti u našim nastojanjima da zaštitimo slobodu medija u Evropi”. EMFA je identificirala mnoga ključna pitanja u kojima EU i države članice moraju hitno djelovati kako bi zaštitile medijske slobode. Sama ova izjava o namjeri je vrlo dobrodošla.

“Međutim, ukoliko EMFA želi postati djelotvorna u borbi za jamstvo medijskog pluralizma, zaštitu prava novinara i osiguranje uredničke neovisnosti o utjecaju stečenih komercijalnih i političkih interesa, trebala bi ojačati napore za povećanje transparentnosti vlasništva nad medijima s jasnim pravilima umjesto blagih zakonskih preporuka; uvesti pravila koja reguliraju sve finansijske odnose između države i medija i ukloniti ograničenje transparentnosti državnog oglašavanja za više od milion stanovnika; garantovati neovisnost nacionalnih regulatora kao i neovisnost Evropskog odbora za medijske usluge; te proširiti mjere protiv nadzora novinara i osigurati opće jamstvo za zaštitu izvora”, navodi EFJ.

Dole potpisane organizacije raduju se nastavku suradnje s institucijama Evropske unije kako bi osigurale da tekst Evropskog zakona o slobodi medija bude što robusniji i učinkovitiji, te da pomaže u stvaranju temelja za generacije novinara koje dolaze.

Potpisnici:

Association of European Journalists (AEJ)

Civil Liberties Union for Europe (Liberties)

Coalition for Creativity (C4C)

Committee to Protect Journalists (CPJ)

European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

European Federation of Journalists (EFJ)

Free Press Unlimited (FPU)

Global Forum for Media Development (GFMD)

Index on Censorship

International Press Institute (IPI)

Media Diversity Institute, Belgium (MDI)

OBC Transeuropa (OBCT)

Ossigeno.info

Reporters WIthout Borders (RSF)

Society of Journalists, Warsaw

South East Europe Media Organisation (SEEMO)

The Daphne Caruana Galizia Foundation

Transparency International EU

World Association Community Radio Broadcasters (AMARC Europe)

Izvor: EFJ

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest