Od početka godine Linija za pomoć novinarima zabilježila više od 45 slučajeva

Sarajevo, 13.09.2022. – Linija za pomoć novinarima (FMHL), koja djeluje kao servis za pravnu pomoć u okviru Udruženja/Udruge BH novinari, od januara do septembra 2022. zabilježila je više od 45 slučajeva napada i prijetnji novinarima, kao i drugih oblika kršenja medijskih sloboda. Među do sada prijavljenim slučajevima su i jedan fizički napad, pet prijetnji smrću, pet slučajeva huškanja-govora mržnje prema novinarima/kama, te šest slučajeva političkih pritisaka na novinare i medije.

Broj napada na novinare i kršenja medijskih sloboda i dalje raste, naročito u predizbornoj kampanji, ističe generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić. Radikalne izjave i neprofesionalan odnos političara prema medijima i novinarima nisu rijetkost, pa je stoga važno prijaviti svaki oblik pritiska.

„S obzirom na to da se u toku predizborne kampanje broj slučajeva napada na novinare povećava, važno nam je da se prijave takvi slučajevi kako bismo poduzeli pravne i druge mjere zaštite novinara i novinarki“, kaže Rudić.

Podsjetimo, u 2021. godini Linija za pomoć novinarima je registrirala 71 slučaj prijetnji novinarima, napada i tužbi protiv medija, a samo 11 slučajeva je dobilo epilog pred pravosudnim institucijama. Uobičajeno visok nivo nekažnjivosti napada na novinare (samo 33 posto slučajeva bude riješeno u korist novinara), kao i nedovoljno efikasno postupanje u istragama i kažnjavanju napadača, ključna su prepreka vladavini prava i dostupnosti pravde medijskim  profesionalcima.

Značajan broj napada i dalje ostaje neprijavljen, djelomično zbog toga što medijski profesionalci nemaju povjerenje u pravosuđe i istražne organe, a dijelom jer nemaju potrebna znanja o pravima, medijskim slobodama i instrumentima zaštite.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest