SJ: Verbalni i fizički napadi na novinare na protestu u Hrvatskoj

Dok su izvještavali sa protesta usmjerenog protiv vlade Andreja Plenkovića i HDZ-a (Hrvatske demokratske zajednice) u Hrvatskoj, protestanti su verbalno i fizički napali nekoliko novinara koji su bili na licu mjesta

Desetog septembra 2022. godine, inicijativa „Slobodni zajedno“ održala je na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu protest pod sloganom „Dajemo vam otkaz“. Protest organizovan zbog pljačke u Ini bio je usmjeren protiv vlade Andreja Plenkovića i HDZ-a, a protestanti su tražili ostavku Vlade, raspisivanje prijevremenih izbora u roku od 90 dana i svih referenduma koju do sada nisu raspisani. Međutim, protestanti su već na početku protesta verbalno i fizički nasrnuli na novinare koji su izvještavali sa protesta. Prvo je verbalno napadnuta novinarka HTV-a i predsjednica Evropske federacije novinara Maja Sever, pa novinarka Večernjeg lista Božena Matijević, a novinarki TV kanala Vida Bojani Guberac jedan od protestanata je uz vrijeđanje grubo odgurnuo ruku u kojoj je držala mikrofon. Jedan od učesnika vrijeđao je i nedavno preminulog novinara Vladimira Matijanića.

Maja Sever, novinarka HTV-a i predsjednica Evropske federacije novinara, osvrnula se na jučerašnji događaj. ,,Kao novinarka na radnom zadatku za emisiju Nedjeljom u dva svjedočila sam, pa i bila u skupini novinara koje je verbalno napala skupina prosvjednika. Nekoliko prosvjednika tijekom skupa novinarima je uputilo niz uvreda i optužbi. Nažalost, ovakve situacije postale su dio našeg svakodnevnog rada. Jučerašnji događaji pokazali su da moramo uspostaviti sustav sigurnog rada novinara i novinarki koji će uključivati procjenu rizika, zaštitu i podršku nakon napada”, naglašava Maja.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje verbalne i fizičke napade na koleginice i kolege koji su izvještavali sa protesta. Podsjećaju da je novinarstvo javno dobro i da je zadatak novinara da obavijesti javnost o svemu što se događa u društvu, a ovakvi pritisci otežavaju rad na terenu.

,,Ovo je zabrinjavajuće i za svaku osudu. Ljudi koji se tobože bore za slobodu tu istu slobodu uskratili bi našim kolegicama i kolegama koji obavljaju svoj posao. Ponavljam, događa se ono na što HND već dugo upozorava, a to je stvaranje grozne i negativne klime i okruženja za novinare. Stoga očekujemo reakciju nadležnih i da konačno počnu kažnjavati takve ljude. Jednostavno se ne možeš boriti za svoju slobodu i oduzeti ju nekome drugome. Tražimo da se naše kolegice i kolege puste da rade svoj posao u miru i sigurno. Ja znam da među tim ljudima ima onih koji bi voljeli zatvarati i progoniti novinare, ali im mogu poručiti da im to nikada neće uspjeti i da nikada neće slomiti novinare koji obavljaju svoj posao. Zato upućujem punu podršku svim kolegicama i kolegama koji izvještavaju, a napadačima poručujem da su obične kukavice”, poručio je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih radnika na zapadnom Balkanu, pridružuje se Hrvatskom novinarskom društvu u osudi prijetnji i fizičkih napada koje su novinari koji su radili svoj posao dobili i poziva nadležne institucije u Hrvatskoj da što prije pronađu i sankcionišu osobe koje su odgovorne za verbalne i fizičke nasrtaje na na osobe koje obavljaju poslove od javnog interesa.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 11.9.2022.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest