BH novinari: Odbijanje političara da sudjeluju u TV debatama predstavlja nepoštivanje građana

Sarajevo/Banja Luka, 12.09.2022. – Odbijanje kandidata političkih partija za Opće/Opšte izbore 2022 da sudjeluju u debatama na javnim RTV servisima predstavlja čin neodgovornosti i bahatosti prema biračima i cjelokupnoj javnosti u Bosni i Hercegovini, smatra Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari.

Poražavajuća je činjenica da je od ukupno deset kandidata/kandidatkinja u utrci za člana Predsjedništva BiH samo jedan kandidat prihvatio poziv Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine (BHRT) da sudjeluje u predizbornom TV sučeljavanju sa drugim kandidatima. Ovakva odluka političara – kandidata za Predsjedništvo BiH predstavlja otvoreno nepoštivanje prava javnosti na pristup različitim i pluralnim informacijama i mišljenjima u predizbornoj kampanji, na osnovu kojih bi građani mogli donositi informisane odluke o tome za koga glasati. Osim javnog servisa na nivou države, sa nedolaskom kandidata za ključne pozicije u državi ili entitetima suočile su se i druge javne i privatne televizijske kuće.

Upravni odbor BH novinara ističe da su političke partije i njihovi kandidati dužni ponuditi javnosti svoje političke programe ne samo kroz direktna obraćanja na predizbornim skupovima ili jednostrana saopćenja i izjave, uključujući i reakcije na izjave drugih političkih subjekata, već i omogućiti fer i otvorenu debatu o pitanjima od značaja za javnost. Sučeljavanje mišljenja kandidata iz različitih političkih partija i kritičko propitivanje njihovih programa neodvojivi su dio svjetskih standarda  predizborne kampanje, političke kulture i odgovornog ponašanja političara prema biračima i svim drugim građanima.

Odbijanje političkih kandidata da učestvuju u televizijskim debatama je istovremeno i onemogućavanje profesionalnog rada medija u predizbornoj kampanji, koji su dužni poštovati pravila RAK-a i Izbornog zakona BiH u provođenju poštene, ujednačene i sveobuhvatne kampanje o političkim subjektima i kandidatima prijavljenim za Izbore 2022. U članu 16. Izbornog zakona BiH navodi se da su elektronski mediji obavezni obavijestiti sve političke subjekte o terminima učestvovanja u posebnim emisijama. Jednom utvrđeni termini u emisijama elektronskih medija ne mogu se mijenjati, a nedolazak predstavnika političkog subjekta na dogovoreni termin emisije smatrat će se svojevoljnim odustajanjem od izborne promocije preko elektronskih medija.

Nažalost, ustaljena praksa većine bh. političara da odbijaju direktna sučeljavanja sa svojim protukandidatima govori o njihovoj političkoj nezrelosti i nespremnosti da građanima ponude bilo šta više od praznih predizbornih obećanja, naučenih fraza i slogana koje prezentiraju isključivo u „provjerenom“ okruženju, pred svojim glasačima i simpatizerima koji su im unaprijed dali podršku.

Upravni odbor BH novinara će posebno obavijestiti Centralnu izbornu komisiju BiH i Regulatornu agenciju za komunikacije o nemogućnosti medija da ispune planirane predizborne programe zbog neodgovornog i necivilizacijskog ponašanja kandidata za najodgovornije političke funkcije.

Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest