SJ: Prijetnje novinaru u Hrvatskoj zbog razotkrivanja prevare

Mladi novinar Zadarskog lista Toni Perinić dobio je prijetnje 9. augusta 2022. nakon istraživanja slučaja prevare turista za koji je Turistička zajednica zaprimila najmanje 30 pritužbi.

Pretražujući internet, Perinić je naišao na ispovijesti ljudi koji se žale na iznajmljivačicu iz Privlake (Zadarska županija) koja uzima akontaciju od 500 kuna za apartman koji iznajmljuje i dan prije dogovorenog termina ljetovanja, apartman otkazuje iz raznih razloga. Perinić je jučer otišao u Privlaku kako bi snimio nekoliko ilustrativnih fotografija za potrebe članka. Kada se vratio kući, Perinićevog oca je nazvao M.L. koji se predstavio kao iznajmljivačicin otac. Kako je sam izjavio, fotografirao je automobil kojim je novinar otišao u Privlaku te je saznao broj telefona vlasnika automobila, a to je otac novinara.

Tokom poziva M.L. izrekao je mnoge prijetnje, a jedna od njih je bila “pazi što pišeš jer napisano će te koštati”.

Novinar kaže da je osjećao strah za život i pritisak na svoj posao. Slučaj je prijavio zadarskoj policiji. Također je zabrinut kako je M.L. u kratkom vremenu dobio broj njegovog oca, vlasnika auta.

“Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje prijetnje koje je dobio nas kolega Toni Perinić kojem dajemo punu podršku. Ovaj slučaj još je jedan pokazatelj u kakvom ozračju rade naše kolege u lokalnim medijima. Također pozdravljamo brzu reakciju policije i očekujemo procesuiranje osoba koje prijete novinarima”, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

Mreža SafeJournalists pridružuje se svojoj partnerskoj organizaciji Hrvatskom novinarskom društvu u osudi prijetnji koje je dobio Toni Perinić te poziva nadležne institucije u Hrvatskoj da sankcioniraju M.L. čim prije. Također pozivamo nadležna tijela da otkriju kako su procurili osobni podaci novinarevog oca te da odgovornima izreknu odgovarajuće sankcije.

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresirane strane.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 10. augusta 2022.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest