SJ: Seksističke uvrede i prijetnje novinarkama u Srbiji

Nakon objavljivanja teksta na portalu Kurir.rs o navodno nelegalnom domu za stare, autorica teksta i urednica dobile su prijetnje smrću putem telefona od vlasnika tog objekta i njegovog brata. Slučaj je prijavljen policiji i Stalnoj radnoj grupi za bezbjednost novinara.

Kurir je 1. augusta objavio tekst o navodno nelegalnom domu za stare “Rojal”, u kojem je navedeno da su uslovi boravka za štićenike doma, kao i uslovi rada za zaposlene loši, te da dom nema odgovarajuću licencu za rad. Kako navode u redakciji, vlasnik objekta je demantovao te navode, ali nije dostavio nijedan dokaz o tome, već je tokom 1. i 2. augusta putem telefona, zajedno sa svojim bratom, uznemiravao i prijetio novinarkama, pozivajući se i na veze u vladajućoj stranci.

Nisam ja tamo neki sa ulice pa da pišem demanti, zna se kako se to rešava – u određeno vreme na određenom mestu, oči u oči. Je l’ znaš šta to znači?… Mi smo sada deo sistema, podržavamo vladajuću stranku”, poručio je, između ostalog, F. J., vlasnik pomenutog objekta urednici Kurira, dok je njegov brat iz pozadine sve vrijeme dobacivao: “K***o raspala, ti si za mene k***a raspala, odraćemo te tužbama. Ja sam lice sa imunitetom, mogu da psujem i radim šta hoću!

Odgovorni urednik Kurira Rajko Nedić izjavio je za SJ mrežu da Adria media grupa, kao izdavač Kurira, očekuje hitno procesuiranje i kažnjavanje osoba koje su prijetile novinarkama.

“Zaprećena kazna za ugrožavanje sigurnosti pretnjom novinarima je od šest meseci do pet godina zatvora, i očekujemo da pravosuđe u Srbiji ovu odredbu i primeni. Adria Media Grupa i list Kurir će i dalje nastojati da istražuju i objavljuju činjenice od javnog interesa, kao što je slučaj nelegalnog doma za stare, zbog čega su našim novinarkama pretnje i upućene, i neće se povući pred bahatošću i kriminalom, ma od koga dolazio”, naveo je Rajko Nedić.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu osuđuje prijetnje novinarki i urednici Kurira i smatra zabrinjavajućim to što se osobe koje prijete osjećaju sigurno jer su povezani i imaju bliske veze sa političkim strankama. Također, podsjećamo da je nedopustivo da se novinarke vrijeđaju i omalovažavaju na spolnoj osnovi.

SJ mreža poziva nadležne institucije u Srbiji da urgentno preduzmu sve mjere kako bi se osobe koje su prijetile novinarkama procesuirale i kaznile.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 3. august 2022.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest