Protestno pismo Kluba “BH novinara” Gradskom vijeću Zenica

Zenica, 29.07.2022. – Klub “BH novinara”  izražava negodovanje zbog istupa predsjedavajućeg Vijeća Mirze Husetića na sjednici Gradskog vijeća /28.07./ koji je prije sjednice, a čiji je početak kasnio najmanje 15 minuta, tražio da novinari nakon petominutnog snimanja i prisustva napuste salu u kojoj se održava sjednica Vijeća.

“Ovakav nedopustiv i nedemokratski čin pravdao je odlukom Radnog Predsjedništva bez obrazloženja. Nakon reakcije novinara predsjedavajući je ovu odluku povukao. No, sve i da je obrazloženje prezentirao prisutnima, uoči sjednice novinarima i redakcijama upućen je Poziv za praćenje sjednice u kojem nije naznačena tajnost sjednice, niti bilo kakva druga ograničavajuća okolnost za njeno praćenje.

Uz Poziv je naglašena i obaveza prijave i registracije novinara koja je ispoštovana. Ovo  je također jedna posve nova praksa iako se radi uglavnom o javnom događaju koji bi novinari mogli i trebali  pratiti ,u skladu sa odlukama redakcije, bez prethodne prijave, uz predočavanje novinarske akreditacije (ukoliko je potrebno).

Na ovu praksu do sada smo usmeno upozoravili u ime Kluba, no ovaj  postupak  zaslužuje ozbiljnu reakciju i upozorenje jer,se radi o događaju koji je od interesa za građane Zenice i širu javnost. Bilo kakva ograničavanja praćenja rada Vijeća predstavljaju udar na demokratiju i slobodno izvještavanje, ali i  dovode u pitanje pravo na rad novinara.

Utoliko je znakovitija napomena predsjedavajućeg nakon  novinarskih reakcija, da ovu situaciju ne treba politizirati. Uloga zakonodavnog tijela i pozicija izabranog zvaničnika podrazumijevala bi u normalnim okolnostima transparentan rad bez bilo kakvog ograničavanja. Svjedočimo, nažalost, sasvim suprotnoj praksi. Otuda i bojazan šta je sljedeće?”, navodi se u pismu Kluba “BH novinara” Zenica.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest