Britanska vlada uvodi mjere za sprječavanje SLAPP tužbi

Evropska federacija novinara (EFJ) pozdravila je nove najavljene mjere britanske vlade za sprječavanje SLAPP tužbi, koje se koriste za zastrašivanje novinara i predstavljaju prijetnju slobodi medija.

Prema najavljenim reformama, novi trodijelni test koristit će se u procesu odbijanja ili prihvatanja tužbi. Test će uključivati procjenu da li se slučaj odnosi na pitanje od javnog interesa, da li je došlo do bilo kakve zloupotrebe procesa te test koji procjenjuje vjerovatne izglede za uspjeh. Prijedlozi također uključuju šemu kojom se uvodi ograničenje troškova, kako bi se spriječilo da se optuženi suočavaju sa visokim pravnim računima u dugim sudskim sporovima.

Nacionalna unija novinara (NUJ) već dugo vodi kampanju na nacionalnom i međunarodnom nivou protiv upotrebe zakona o kleveti za uništavanje novinara i novinarstva. Objavljivanje ovih prijedloga je značajan korak u rješavanju problema primjene SLAPP tužbi i drugih oblika zakona koji su osmišljeni da zaustave novinarske istrage. Zloupotreba zakona od lukavih i moćnih, koji duboko preziru legitiman rad medija koji ih pozivaju na odgovornost, pošast je koja se mora iskorijeniti”, izjavila je Michelle Stanistreet, generalna sekretarka NUJ-a.

U aprilu smo pozdravili paket Evropske komisije koji ima za cilj suzbijanje porasta SLAPP-a u Evropskoj uniji. Pozivamo države da transponuju ovu buduću direktivu koja se fokusira na prekogranične slučajeve SLAPP, ali i da naprave dodatni korak tako što će striktno regulisati nacionalne slučajeve SLAPP tužbi”, rekao je Ricardo Gutiérrez, generalni sekretar EFJ-a.

Potpredsjednici i povjerenici za vrijednosti i transparentnost Evropske komisije Veri Jourovoj 1. februara je dostavljena peticija sa više od 200.000 potpisa kojom se poziva na donošenje direktive EU protiv SLAPP tužbi.

U martu je koalicija CASE objavila izvještaj pod naslovom „Zaustavljanje kritike: Kako SLAPP-ovi ugrožavaju evropsku demokratiju“, nastao na osnovu podataka prikupljenih iz oko 570 tužbi u 29 zemalja u posljednjih 10 godina. Izvještaj je pokazao da su novinari (34,2%), novine (23%), aktivisti (9,8%), urednici (9,5%) i drugi sve češće na meti tužbi kao odgovor na njihove napore da pozovu moćnike na odgovornost.

(Izvor: EFJ)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest