Izvještaj Evropske komisije: Evropi treba snažan Zakon o slobodi medija

Evropska federacija novinara (EFJ) pozdravila je objavljivanje izvještaja Evropske komisije o vladavini prava. Ovaj, treći izvještaj naglašava prijetnje medijskom pluralizmu i sigurnosti novinara u državama članicama Evropske unije.

EFJ je pozvala Evropsku komisiju da usvoji obavezujući i zahtjevan Zakon o slobodi medija, kako bi primorala države članice da poduzmu mjere.

Treći izvještaj EU-a o vladavini prava sadrži posebne preporuke usmjerene na pojedinačne države članice. Šesnaest zemalja EU-a pozvano je da poduzmu mjere za zaštitu novinara, slobode medija i pluralizma. Nalazi izvještaja temelje se na nizu izvora, uključujući Monitor pluralizma medija (MPM 2022), Platformu Vijeća Evrope za promociju zaštite novinarstva i sigurnosti novinara kao i Platformu Mapping Media Freedom.

Po prvi put, izvještaj stavlja poseban naglasak na očuvanje upravljanja i uređivačke nezavisnosti javnih medija na Cipru, Češkoj, Mađarskoj, Malti, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj i Sloveniji. Obuhvaćene su i prijetnje fizičkoj i internetskoj sigurnosti novinara i rješavanje problema s uvredljivim tužbama za ušutkavanje novinara (SLAPP).

– Potrebno je više zaštitnih mjera kako bi se osigurala zaštita nezavisnosti javnih medija, da se osigura odgovarajuće javno finansiranje i da se ono ne koristi za politički pritisak na te medije – rekla je Věra Jourová, potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost.

Didier Reynders, evropski komesar za pravosuđe, osudio je sve češće prijetnje novinarima u Evropi. Od 2015. godine 15 novinara je ubijeno u zemljama članicama EU (u Francuskoj, Malti, Grčkoj, Nizozemskoj, Danskoj, Poljskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Slovačkoj). Posebno je osudio one političare koji su stekli naviku ocrnjivati ili prijetiti novinarima.

Medijski fokus izvještaja o vladavini prava dolazi uoči objave Evropskog zakona o slobodi medija, što je planirano za septembar, a koji bi trebao uspostaviti pravni okvir za očuvanje nezavisnosti i pluralizma medija u Evropskoj uniji.

– Izvještaj pokazuje da su zaštita novinara, nezavisnost javnih medija ili regulatora i medijski pluralizam manjkavi vrlo prisutni. To je zabrinjavajući znak za uzbunu – rekla je predsjednica EFJ-a Maja Sever.

Kaže da previše zemalja članica EU ostaje pasivno pred sve lošijim radnim uvjetima za novinare i padom slobode medija te je pozvala da se ojača uloga novinara i vijeća za štampu u uređivačkom sadržaju, a samoregulacija bi trebala biti norma.

– Također bi trebalo medijskoj industriji nametnuti veću transparentnost i puno poštivanje uređivačke autonomije – naglasila je Sever.

Predsjednica EFJ-a uskoro će se sastati s Věrom Jourovom kako bi razgovarala o sadržaju evropskog Zakona o slobodi medija. U međuvremenu, EFJ je pozvao Evropsku komisiju da poduzme konkretne korake kako bi potaknula države članice da usvoje potrebne reforme.

(Izvor: EFJ)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest