SJ: Narativ kosovske zastupnice ugrožava slobodu medija

Fitore Pacolli

Fitore Pacolli, zastupnica vladajuće partije Lëvizja Vetëvendosje, u svom govoru u Skupštini Republike Kosovo predložila je da Skupština i Vlada preduzmu mjere prema medijima te pozvala na vladino regulisanje medija, posebno online portala. Na Kosovu je većina medija registrovana kao preduzeća u okviru Kosovske agencije za registraciju preduzeća -KBRA, dok su ostali mediji registrovani kao NVO, a njihova djelatnost je regulisana važećim zakonima i uredbama, kao i Kodeksom ponašanja Nezavisne komisije za medije i Vijeća za štampu Kosova.

Otvoreni poziv zastupnice Pacolli na direktnu intervenciju Vlade Kosova za kontrolu medija je neprihvatljiv jer se doživljava i kao ugrožavanje slobode govora i demokratije.

„Izjava koju je Pacolli dala je vrlo zabrinjavajuća i ovo nije prvi put da se ona bavi medijima. Njen poziv na direktnu uključenost Vlade u rad medija je alarmantan, a nadamo se da nije znak onoga što će doći iz vladajuće stranke. Svako miješanje bi predstavljalo otvoreni napad na slobodu medija i sigurnost novinara na Kosovu”, rekao je Xhemajl Rexha, predsjednik odbora Udruženja novinara Kosova (AJK).

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom partneru AJK u osudi ovakvih narativa i poziva sve zvaničnike i političare da se suzdrže od upotrebe narativa koji predstavljaju opasnost za demokratiju. Osuđujemo svaku inicijativu vlada koja ima za cilj kontrolu nad medijima, jer su ovakvi pokušaji neprihvatljivi u demokratskim zemljama.

Svaka prijetnja slobodi medija je prijetnja javnom interesu, demokratiji i pravima svih građana.

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica – Tirana, 14.07.2022.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest