Novinari u BiH redovno otkrivaju kriminal u javnim nabavkama, ali tužioci ih ne prate

Zahvaljujući istraživačkim novinarima i njihovim tekstovima u proteklim godinama, pokrenute su istrage za dio malverzacija i nezakonitosti u javnim nabavkama. No, da su tužilaštva bila revnosnija prateći novinarske tekstove, procesuirali bi više osoba koje redovno u ovoj oblasti love u mutnom. Ujedno bi došli i do znatnog smanjenja korupcije i kriminala u oblasti u kojoj se u BiH na godišnjem nivou obrne i do tri milijarde KM.

Brojni su primjeri novinarskih istraživačkih tekstova u kojima su novinari ukazali na kriminal, no izostala je istraga. S druge strane zahvaljujući novinarima, došlo je do procesuiranja značajnih krađa na tenderima.

Tako, zahvaljujući Centru za istraživačko novinarstvo (CIN), pravosudne institucije ispituju poslovanje posuškog „Lagera“ zbog poslova vrijednih oko četiri miliona KM. Sumnjaju da je kupcima umjesto novih isporučivao prepravljane mašine.

– Tužilaštvo u Tuzlanskom kantonu vodi istragu u vezi s javnom nabavkom bagera u Rudniku „Đurđevik“. Prema informacijama i dokazima koje smo mi dobili, firma „Lager“ iz Posušja vršila je nabavku tog bagera gdje je modificirala svoj bager. Dakle, Rudnik „Đurđevik“ tražio je jedan bager na struju. Oni su imali bager drugih karakteristika, međutim, prilagodili su taj bager uslovima na tenderu. Formalno-pravno oni su zadovoljili. Dali su robu koja se tražila na tenderu, međutim, u Rudniku kažu da nisu tražili modificirani, nego originalni bager – kazala je za Fokus.ba novinarka CIN-a Renata Dragić-Radić.

CIN je, također, otkrio i aferu koja se vezala za Nikolu Špirića, inače jednog od najviših bh. dužnosnika za kojeg su se vezale brojne afere, ali koji do sada nikada nije za njih odgovarao. Tako je bilo u slučaju kriminalne nabavke Audija Q7 od 219.000 KM za njegove potrebe kao predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

– Na ponudi su se javile tri firme. Sve tri firme bile su u vlasništvu Đorđa Kojića, koji je bio poslanik u NSRS. Dobila je posao jedna od njih i bilo je rečeno da će isporuka ići u nekoliko dana, međutim nije. Kasnila je isporuka. Tužilaštvo je u konačnici podiglo optužnicu protiv firme koja je izvršila nabavku i protiv dva direktora. Dobili su neke minimalne zatvorske kazne, od nekoliko mjeseci zatvora. A firma je dobila novčanu kaznu – rekla je Dragić-Radić.

I portal Fokus.ba u proteklim godinama otkrio je niz afera koje su rezultirale određenim potezima nadležnih, kao npr. u slučaju „Respiratori“ gdje je u toku sudski proces. Nedavno smo pisali i o blokadi tendera za nabavku dijalizatora, što je dovelo do višemilionskih gubitaka u FBiH. Zahvaljujući našem tekstu tender je konačno deblokiran.

Novinar portala Tacno.net Predrag Blagovčanin, koji i sam otkriva afere u oblasti javnih nabavki, za naš portal kaže da je sasvim jasno da su javne nabavke u Bosni i Hercegovini jedan od primarnih izvora finansiranja političkih stranaka.

– Mi smo u proteklom periodu pisali niz tekstova koji se tiču javnih nabavki. Od činjenica da su preko javnih nabavki finansirane i firme koje se dovode u vezu s ratnim zločincima u Bosni i Hercegovini do podjele medicinske opreme odnosno nabavke UNDP-a u prošlom periodu. Ustvari, u periodu pandemije koronavirusa. Međutim, otvara se i pitanje načina na koji javne institucije u BiH raspisuju tendere i uopće pozadine dodjeljivanja takvih poslova. Ono što je veoma interesantno jeste da primarni fokus nije samo izvlačenje novčanih sredstava – kaže Blagovčanin.

(Integralni tekst možete pročitati na portalu Fokus.ba)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest