SJ: Curenje ličnih podataka novinara i njegove supruge od strane javnog bilježnika u Albaniji

Mreža SafeJournalists dobila je obavještenje o curenju ličnih podataka Edmonda Hodžaja, novinara BIRN mreže Albanije i Reporter.al i njegove supruge. U ponoć 23. aprila 2022. Edmond i njegova supruga slučajno su otkrili na svojim nalozima na sajtu e-Albanija (portal e-usluga) da je notar po imenu Agron Bajri generisao njihovu potvrdu o sklapanju braka 14. aprila i nekoliko minuta kasnije generisao priznanicu o uplati doprinosa njegove supruge. Edmond i njegova supruga ne poznaju lično spomenutog notara i nisu ga ovlastili da pravi lična dokumenta. Dakle, gospodin Bajri je ove radnje izveo bez saglasnosti i znanja novinara BIRN-a i njegove supruge. Edmond je za mrežu SafeJournalists izjavio:  „Nismo imali nikakav prethodni kontakt ili poznanstvo sa ovom osobom, ni moja supruga ni ja, niti smo to tražili od njega“.

Edmond Hodžaj izvještavao je sa javnih rasprava procesa saslušanja Elizabete Imeraj, šefice Tužilaštva u Tirani od 30. marta do 12. aprila i čuo je za Agrona Bajria tokom ovih sjednica, bivšeg muža gospođe Imeraj. Nakon što je izvršio verifikaciju pomoću alata za internet pretragu, Edmond je otkrio da je Imerajin bivši muž bio notar i da se zove Agron Bajri.

Na pitanje SafeJournalists mreže u Albaniji, Edmond je rekao da misli da je gospodin Bajri generisao njegove i lične podatke njegove supruge zbog Edmondovog izvještavanja o slučaju od posebne važnosti saslušavanja gospođe Imeraj. Također, on je naglasio: „Uprkos ovoj situaciji,  znam da nastavljam novinarski poziv“.

Predstavnica SafeJournalists mreže u Albaniji Blerjana Bino rekla je da osuda ovog slučaja mora biti veoma glasna od strane novinara i da nadležne institucije moraju preduzeti neophodne mjere. „Digitalna bezbjednost novinara, a posebno istraživačkih novinara, u Albaniji je prilično nepouzdana. Slučaj gospodina Edmonda Hodžaja mora se posmatrati kao alarm za sve zainteresovane strane da više rade na obezbjeđivanju bezbjednosti novinara u Albaniji, posebno imajući u vidu brzu digitalizaciju javnih usluga i centralizaciju ličnih podataka na platformi e-Albanija”.

Edmond je ovu situaciju prijavio Povjereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kome je uputio pritužbu zbog povrede podataka o ličnosti. Novinar je također predmet poslao i Tužilaštvu sudskog okruga Tirane da procijeni da li radnje g. Bajrija predstavljaju krivično djelo ili ne.

SafeJournalists mreža zabrinuta je zbog povrede podataka o ličnosti novinara i narušavanja bezbjednosti njega i njegove supruge. Zahtijevamo od Povjerenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da ispita slučaj i učini ga potpuno transparentnim. Također, očekujemo da Tužilaštvo Sudskog okruga u Tirani sprovede istragu i osigura da ne postane presedan da javni bilježnik ili bilo ko može da uzima lične podatke i koristi ih kao sredstvo za zastrašivanje ili pritisak.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 30.04.2022.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest