SafeJournalists: Ugrožena sigurnost novinara u Hrvatskoj

Početkom aprila novinar Večernjeg lista Hassan Haidar Diab, nakon što je napisao tekst o čečenskom vođi Ramzanu Kadirovu, primio je prijetnje, a sada mu se u istom bahatom tonu obratio i Matvej Sidorov, bivši savjetnik za medije ruskog veleposlanika u Hrvatskoj.

Sidorov je putem aplikacije Telegram reagirao na objavu prijetnji Haidaru Diabu i među ostalim napisao: “Hej, pozdrav Hassane, opet super članak! Ali nije baš aktualan. Zašto to nisi objavio dok smo bili u Zagrebu?”

“Ta je njegova poruka i riječi ‘opet sjajan članak’ ista kao i ono što mi je rekao u telefonskom razgovoru, kada je kazao da imam dva sjajna članka za prevesti i poslati Kadirovu”, rekao je Haidar Diab.

Na novinarovo pitanje je li to izravna prijetnja, Sidorov je odgovorio kako samo prenosi poruku tajnika Sergeja Trofimova te da je novinar može razumjeti kako želi.

Uredništvo Večernjeg lista je u aprilu odlučilo da neće izlaziti u javnost s informacijama o prijetnjama nakon objave o čečenskom čelniku Kadirovu radi novinarove sigurnosti. Haidar Diab je prije mjesec dana dobio policijsku zaštitu, a informaciju o tome objavio je ovaj tjedan tjednik Nacional.

Nakon što je Haidar Diab kontaktirao glavnog urednika Večernjeg lista Dražena Klarića, slučaj je odmah prijavljen policiji te su za novinara i njegovu obitelj poduzete sve sigurnosne mjere.

“Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje prijetnje našem kolegi. Dajemo mu punu podršku. Za nas su takve prijetnje neprihvatljive. Još jednom ističemo koliko je važno osigurati siguran rad svih novinara”, rekao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko komentirajući slučaj.

Mreža Safe Journalists, koja predstavlja više od 8200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Hrvatskom novinarskom društvu u osudi prijetnji Hassanu Haidaru Diabu. Riječ je o vrlo uznemirujućoj prijetnji s obzirom na to da prelazi državne granice i uključuje predstavnika ruske države. Pozivamo institucije u Hrvatskoj da osiguraju sigurnost novinara.

Mreža će o ovom slučaju obavijestiti sve relevantne nacionalne i međunarodne zainteresirane strane.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokraciju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 05.05.2022.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje „BH novinari“

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest