BH novinari: Skupština i Vlada KS moraju zaustaviti političke pritiske na TVSA!

Sarajevo, 12.04.2022. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari zahtijeva od Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo da spriječe i sankcionišu svaki vid političkih pritisaka i pokušaja utjecaja na uređivačku politiku i programske sadržaje Televizije Sarajevo (TVSA).

Nakon donošenja novog Pravilnika o radu i sistematizaciji radnih mjesta u TVSA, jučer se saopćenjem oglasilo Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu, navodeći kako su „zatečeni odlukom direktorice JP TVSA Duške Jurišić da ukine redakciju dokumentarnog programa ove TV kuće“. Iz Stranke za BiH su neprimjereno optužili menadžment TVSA i direktoricu Jurišić da kreira „novi agresivni koncept na biće, osjećaje i potrebe gledateljstva TVSA“, uz zaključak da je ukidanjem redakcije dokumentarnog programa „jasno da će biti smanjena proizvodnja emisija o protekloj agresiji“. S druge strane, iz TVSA ističu da prema novom Pravilniku i drugačijoj funkcionalnoj organizaciji, postoji Odsjek informativnog i obrazovnog programa koji će „omogućiti veći broj dokumentarnih emisija nego u proteklom periodu“.

Ovo nije prvi put da predstavnici političkih stranaka u Kantonu Sarajevo vrše otvorene političke pritiske i direktno se miješaju u programsku politiku TVSA. Ovog puta, posebno je zabrinjavajuća gotovo otvorena prijetnja u saopćenju Kantonalnog vijeća Stranke za BiH o tome kako će oni učiniti sve da spriječe i „neutrališu rezultate djelovanja“ onih koje nazivaju „ideolozima antinarodnih politika“?!

Upravni odbor BH novinara najoštrije osuđuje eksplicitne pokušaje diskreditovanja TVSA kao  javnog medijskog servisa svih građana i naroda sarajevskog Kantona, koji se finansira novcem poreskih obveznika, a ne privatnim sredstvima bilo koje političke partije ili pojedinca na javnoj funkciji. Ovo je istovremeno i grubo kršenje slobode medija i narušavanje uređivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije TVSA, kao i profesionalnog integriteta direktorice Jurišić, uposlenih novinara i svih drugih uposlenika ovog medija.

BH novinari podsjećaju da predstavnici stranaka koje participiraju u Skupštini i Vladi Kantona Sarajevo moraju djelovati isključivo u okvirima svojih nadležnosti kada je riječ o djelovanju TVSA, što podrazumijeva razmatranje izvještaja o poslovanju te imenovanje nadzornih tijela i menadžmenta. Sve što izlazi izvan tih okvira, predstavlja atak na slobodu izražavanja i nezavisnost rada medija, koji se ne smije dozvoliti ukoliko se želi imati istinski nezavisan, profesionalan javni servis koji djeluje u interesu građana i njihovog prava na informisanje.

Pozivamo članove Skupštine i Vlade KS da bezuvjetno podrže menadžment i uposlenike TVSA u nastojanjima da realizuju svoju osnovnu misiju, a to je primarno rad u interesu javnosti, te da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se spriječili svi budući pokušaji političkih utjecaja i pritisaka na rad Televizije Sarajevo.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest