Apel novinara Ukrajine stranim medijima: Zaustavimo genocid zajedno!

Nacionalna unija novinara Ukrajine (NUJU) objavila je apel stranim kolegama novinarima i novinarkama sa ciljem skretanja pažnje svjetske javnosti na ratne zločine koji se dešavaju u toj zemlji.

„Najnovije užasavajuće foto-činjenice iz oslobođenih ukrajinskih gradova Buče i Irpina pokazuju da se zločini protiv čovječnosti dešavaju upravo sada. Ruske trupe u Ukrajini ne samo da se bore protiv Oružanih snaga Ukrajine, već i praktikuju mučenje, pogubljenja, pa čak i spaljivanje civila. Ovo je pravi genocid nad ukrajinskim narodom, a dešava se upravo sada, u 21. vijeku! Ovo moramo zajedno zaustaviti i nikada ne dozvoliti da se ponovi“,  navodi se u pismu ukrajinskih novinara.

Dodaju da „dok čitate ovo pismo, naši ljudi, škole, bolnice, vrtići i stambeni prostori ostaju pod stalnim napadima ruskih oružanih snaga.“

„Brojni su slučajevi masovnog ubijanja civila, silovanja, pljački, otmica i pogubljenja civila koje su službeno potvrdile međunarodne institucije poput UN-a. Rusija i dalje otvoreno krši osnovne principe međunarodnog humanitarnog prava. Ovakav pristup je neprihvatljiv za slobodni svijet.

Hvala vam što podržavate Ukrajinu dok zaustavljamo napad na našoj teritoriji. Rat je uvijek težak izazov za novinare. Desetine kolega po cijenu života i zdravlja iznose u svijet istinu o užasima rata u Ukrajini. Mnogi od njih postali su žrtve ciljanih napada.

Pozivamo vas da nastavite da skrećete pažnju svijeta na ono što se zapravo dešava u našoj zemlji. Opkoljeni i uništeni gradovi Mariupolj i Herson, gnusno granatiranje stambenih naselja u Harkovu i nebrojeni drugi ratni zločini koje je već počinila ruska vojska. Ne smijemo dozvoliti da se pretvore u Treći svjetski rat. Sigurni smo da su vaše novinarsko iskustvo, profesionalni kontakti i vještine bitni za otkrivanje istine o ružnom licu rata.

Svijet mora vidjeti stvarnost. Molim vas budite oni koji će pomoći da se to otkrije“, stoji u apelu koji je potpisao Sergiy Tomilenko, predsjednik Nacionalne unije novinara Ukrajine.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest