Evropske medijske organizacije upozorile: Ne smije se dozvoliti gašenje BHRT-a!

Sarajevo, 01.04.2022. – Više od 800 novinara i uposlenika Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT), moglo bi ostati bez posla ako se ne riješi finansijska kriza u toj medijskoj kući. Evropska federacija novinara (EFJ), Evropska radiodifuzna unija (EBU) i Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) pozvali su vlasti u Bosni i Hercegovini da poduzmu hitne mjere za pronalaženje održivog rješenja za probleme finansiranja BHRT-a i spriječe zatvaranje tog javnog servisa, saopćili su iz EFJ-a.

BHRT ima nepodmireni dug od preko 60 miliona maraka, što je dug javnog emitera u Republici Srpskoj (RTRS), koji bi, prema zakonu, trebao osigurati postotak prihoda prikupljenih putem pretplate. Ovo je predmet sudskog postupka koji je u toku. Dug onemogućuje BHRT-u da ispuni svoje porezne i druge obaveze te da obavlja svoju važnu ulogu u društvu. Već ovog mjeseca otpušten je veliki broj zaposlenika sa ciljem da se uštedi novac.

Ricardo Gutierrez, glavni tajnik EFJ-a, rekao je da je ovakav razvoj događaja apsolutno skandalozan.

“Nažalost, novinari i gledaoci će platiti visoku cijenu ako se BHRT zatvori”, kazao je Guttierez.

Generalni direktor EBU-a Noel Curran kazao je kako bi zatvaranje tako važne institucije imalo direktne implikacije za javnost u trenutku kada je pristup vijestima od presudne važnosti.

“Prema bosanskohercegovačkom zakonodavstvu, država je dužna osigurati održivo finansiranje javnih medija i njihovo neovisno funkcioniranje”, naveo je Curran.

Glavni tajnik SEEMO-a Oliver Vujović istaknuo je kako je postojanje BHRT-a veoma važno za demokratski sistem Bosne i Hercegovine.

“Njegovo gašenje stvorilo bi uvjete za političku manipulaciju i dalo dodatnu moć pojedinim političarima i privrednicima. To bi također ozbiljno ugrozilo proces pristupanja BiH Evropskoj uniji”, kazao je Vujović.

Neprihvatljivo je zatvaranje BHRT-a u vrijeme kada je demokratija u Evropi pred velikim izazovima. Evropi trebaju kvalitetne demokratske institucije koje funkcionišu. Javni mediji igraju nezamjenjivu ulogu u društvu kako bi promovirali demokratsku raspravu, podržavali društvenu koheziju i jačali javni moral u teškim vremenima. Prema podacima EFJ-a i Udruženja BH novinari, 84 novinara BHRT-a već su ostala bez posla, a neki od njih su već obaviješteni da im ugovori neće biti produženi nakon 1. aprila, stoji u saopćenju EFJ-a.

EFJ, EBU i SEEMO pozvali su bh. vlasti i sva relevantna nadležna tijela da odmah iznađu održivo rješenje za finansiranje BHRT-a, da se riješi dug nastao zbog neuplaćivanja prihoda od strane RTRS-a, te da se garantuje održivost finansiranja i nezavisnost javnih medija.

(Izvor: EFJ)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest