Međunarodne institucije u BiH: Trenutna finansijska blokada BHRT-a zahtijeva hitno djelovanje

Sarajevo, 28.03.2022. – Ovo je zabrinjavajući rezultat dugotrajne nefunkcionalnosti unutar javnog RTV sistema, prije svega odbijanja naplate RTV takse na nivou RTV sistema, širom zemlje, kazali su danas u pismu BHRT-u predstavnici Evropske unije u BiH, Ured Visokog predstavnika, Misija OSCE-a, ambasada SAD, Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Naše organizacije su u više navrata apelirale na sve nivoe vlasti u BiH da u potpunosti provedu Zakon o javnom RTV sistemu, ojačaju političku i finansijsku nezavisnost javnih emitera i dovedu do kraja proces digitalizacije. Ti ciljevi su također jasno navedeni u Mišljenju Evropske komisije, stoji u pismu.

“Javni RTV sistem igra vitalnu ulogu kako bi se osiguralo da javnost dobije širok i raznovrstan informativni, obrazovni, kulturni i zabavni program. Njegova je svrha da služi javnosti i podstiče demokratski proces omogućavanjem pluralizma stavova i diskusija.”

Iako smatramo da probleme koji uzrokuju lošu funkcionalnost javnog RTV sistema u BiH treba rješavati sistematski, trenutna finansijska blokada zahtijeva hitno djelovanje. Pozivamo vas da se obratite nadležnim tijelima i tražite rješenja koja bi pomogla BHRT-u da prebrodi ovu krizu. Spremni smo da podržimo taj proces ako je potrebno, kažu u pismu.

U pismu su se potpisali Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, Visoki predstavnik Christian Schmidt, Kathleen Kavalec, šefica misije OSCE-a, ambasadori SAD i Velike Britanije i Sjeverne Irske, Michael Murphy i Matt Field.

(Izvor: BHRT)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest