SJ: Prijetnje smrću srbijanskom novinaru Miljku Stojanoviću

Miljko Stojanović, novinar i dopisnik dnevnog lista „Danas“, dobio je prijetnje smrću putem društvene mreže Facebook nakon što je intervjuisao Ukrajinca koji je izbjegao iz Lavova u Ukrajini. Slučaj je prijavljen policiji, a jedna od osoba koja je prijetila Stojanoviću je identifikovana i privedena.

List „Danas” je 8. marta objavio na internetu članak Miljka Stojanovića „Ukrajinac iz Lavova koji je došao u Srbiju: Ne želim da ubijam ljude”. Nakon objavljivanja, Stojanović je dobio brojne prijetnje i uvrede na Facebooku. U jednom komentaru piše da ako ne izbriše tekst, „policija može samo da dođe da ga popiše”. U istom komentaru stoji: „ „Ja se ne tužakam, rješava se to na drugi način, ovo mu ne zaboravljam. Srešću ga kad tad a onda neka se moli da ga ne unakazim”.

Stojanović kaže da je napisao ispovijest čovjeka koji je pobjegao iz Ukrajine, a koja je objavljena na lokalnim online vijestima.

„Nekoliko sati nakon toga pojavili su se uvredljivi komentari gdje se taj čovjek označava kao nacista, Azovac, strašne pogrdne stvari o Ukrajincima, razne slike i snimci navodnih zločina ukrajinske vojske sa kukastim krstovima. Napravio sam nekoliko snimaka ekrana i postavio ih na svoju Facebook stranicu, a zatim su došle prijetnje sa nekoliko profila. Jedan od njih je bukvalno moj komšija, koji živi 50 metara od mog doma. To lice je zadržano 48 sati nakon čega je pušteno i sada mu je određena zabrana prilaska”, kaže Stojanović.

Miljko Stojanović kaže da se ne osjeća sigurno i da je u velikom strahu. Dodaje da nije dobio nikakvu zaštitu od policije i da to ne očekuje.

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić izjavio je da je riječ o još jednom slučaju veoma opasnih prijetnji novinarima, što je u direktnoj vezi sa njegovim novinarskim radom. On je istakao da su „ovdašnji novinari u veoma teškoj situaciji i često su izloženi prijetnjama ljudi koje direktno poznaju”. Bodrožić je zabrinut za sigurnost novinara i nada se da će „vlasti preduzeti sve mjere koje su im na raspolaganju da osiguraju bezbjednost kolege Stojanovića“.

SJ mreža koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje prijetnje novinaru Miljku Stojanoviću i pozdravlja činjenicu da su vlasti brzo reagovale. Nadamo se da će nadležni brzo sprovesti cijeli postupak i adekvatno kazniti počinioca, a od njih očekujemo i potpunu transparentnost ovog slučaja. Pozivamo relevantne institucije u Srbiji da djeluju i osiguraju bezbjednost novinara.

SJ mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 14.03.2022

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinara

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest