EFJ i IFJ pozvali novinarske organizacije da podrže ukrajinske novinare

Evropska federacija novinara (EFJ) objavila je poruku koju su primili od četiri novinara iz Harkova, članova Sindikata ukrajinskih novinara (NUJU).

“Mi, Harkovčani, ujedinjeni smo: pomažemo jedni drugima da pronađemo hranu i lijekove, pomažemo najslabijima da pronađu skloništa od bombi, a djeci izgubljenoj u bombardovanju da pronađu svoje majke. Ne postoje nikakve nacionalne, rasne ili rodne diskriminacije. Zajedno se borimo za mir i pobjedu nad osvajačima!

Ne bojimo se protivnika. David se nije bojao Golijata. Ukrajina je naša domovina i borit ćemo se do kraja. Nećemo odustati. Ako nemamo dovoljno oružja za odbranu naše zemlje, umrijet ćemo časno! Pomozite nam da časno pobijedimo. Pomozite nam da zatvorimo nebo nad Ukrajinom i dajte nam oružje za odbranu. Svaka pomoć Ukrajini može biti presudna”, stoji u poruci novinara iz Harkova.

Uprkos brojnim opasnostima, ukrajinski novinari hrabro nastavljaju raditi svoj posao, svakodnevno prenoseći u svijet najnovije vijesti iz ratnih zona. EFJ i IFJ pozvali su novinarske organizacije diljem svijeta da daju finansijske donacije IFJ Safety Fundu za podršku ukrajinskim novinarima. Kako je najavljeno, mogućnost doniranja uskoro će biti dostupna svima koji žele pokazati svoju velikodušnost i solidarnost.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest