EFJ upozorava: Borba protiv dezinformacija cenzurom je greška

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen objavila je u nedjelju da će RT koji podržava Kremlj, poznat kao Russia Today, i Sputnik , biti zabranjeni u Evropskoj uniji.  Evropska federacija novinara (EFJ) strahuje od učinaka ove spirale cenzure na slobodu izražavanja u Evropi.

“Zabranit ćemo Kremljov medijski stroj u EU. Državne kompanije Russia Today i Sputnik, te njihove podružnice, više neće moći širiti svoje laži kako bi opravdale Putinov rat”, rekla je Ursula von der Leyen. “Razvijamo alate za zabranu njihovih toksičnih i štetnih dezinformacija u Evropi”, dodala je ona, ne dajući više detalja.

Glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez iznenađen je ovom objavom: “Prije svega, treba znati da regulacija medija ne spada u nadležnost Evropske unije. Gospođa von Der Leyen najavila je mjeru za koju nema ovlasti. EU nema pravo davati ili povlačiti dozvole za emitiranje. To je isključiva nadležnost država.”

“Drugo, potpuno zatvaranje medija ne čini mi se najboljim načinom za borbu protiv dezinformacija ili propagande”, dodao je Gutiérrez. “Ovaj čin cenzure može imati totalno kontraproduktivan efekat na građane koji prate zabranjene medije. Prema našem mišljenju, uvijek je bolje suprotstaviti se dezinformaciji propagandističkih ili navodno propagandističkih medija otkrivanjem njihovih činjeničnih pogrešaka ili lošeg novinarstva, demonstriranjem njihove finansijske ili operativne neovisnosti, isticanjem njihove lojalnosti državnim interesima i zanemarivanjem interesa javnosti.”

EFJ podsjeća na praksu Evropskog suda za ljudska prava u kojoj se navodi da je zabrana medija ozbiljan čin, koji se mora temeljiti na čvrstim pravnim osnovama i objektivnim elementima kako bi se izbjegla samovolja. “Izazov za demokratije je borba protiv dezinformacija uz očuvanje slobode izražavanja”, rekao je Gutiérrez.

Za EFJ, treba dati prednost drugim strategijama: povećanje podrške neovisnom novinarstvu, jačanje neovisnosti uredništva, jačanje društvenog statusa novinara, promicanje profesionalne etike kroz neovisna novinarska vijeća, poticanje medijskog pluralizma, promicanje medijske pismenosti za sve, povećanje transparentnost onih koji su na vlasti (koju oni nikad ne predlažu!)…

“Pravi lijek za dezinformacije nije zabrana medija, već promicanje živog, pluralističkog, profesionalnog, etičkog i održivog medijskog ekosistema, potpuno neovisnog o onima na vlasti”, rekao je generalni tajnik EFJ-a.

“Rizik politike cenzure također je i vjerovatnost odmazde, kao što smo vidjeli sa zabranom DW-a u Rusiji kao odgovorom na zabranu RT-a u Njemačkoj. Rezultat ove eskalacije je osiromašenje medijskog pluralizma u Rusiji. Građani su izgubili pravo na pristup informacijama koje prenosi DW. Ovo je žalosno”, zaključio je Gutiérrez.

Izvor: EFJ

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest