SJ: Novinari u Srbiji i na Kosovu pod napadima

Safejournalists mreža najoštrije osuđuje napade na novinare RTV Dukađini (novinara Liridon Llozani i kamermana Diamant Maxharraja), dopisnika N1 iz Niša Milana Stojanovića, kao i prijetnje upućene uredniku “Karaktera” Nikoli Krstiću, koji dodatno povećavaju nesigurnost novinara u svakodnevnom radu u Srbiji i na Kosovu.

Ekipa RTV Dukađini, koju čine novinar Liridon Llozani i snimatelj Diamant Maxharraj, fizički je napadnuta dok je izvještavala u naselju Pejton u Prištini radi prijavljivanja prihoda u Poreskoj upravi Kosova u ponedeljak, 21. februara. Vlasnik jednog od lokala u kojem je ekipa snimala prvo je pokušao da ih spriječi u obavljanju dužnosti, a zatim je fizički napao snimatelja Maxharajja. Ekipa je odmah pozvala policiju koja je uhapsila počinioca. U policijskoj stanici iskaz su povodom incidenta dali i novinar i snimatelj.

Također, 21. februara dopisniku N1 iz Niša Milanu Stojanoviću prijetili su radnici JP “Naisus” dok je snimao radove na raskopavanju ulice, odakle je tokom vikenda tekla voda. Oni su tada počeli da mu prijete, vičući da ne snima. Iako im je Milan Stojanović rekao da je novinar i da snima radove, radnici su mu grupno prišli, unosili mu se u lice i nasrtali na njega, pokušavajući da ga otjeraju sa zadatka. Tada je novinar pozvao policiju koja je problem riješila tako što su oko pola sata obezbjeđivali ekipu N1 dok nije završila posao, kako bi spriječila dodatni napad.

Urednik lista “Karakter” Nikola Krstić dobio je tokom jučerašnjeg dana nekoliko teških prijetnji od iste osobe sa otvorenog naloga na društvenoj mreži Twitter. Novinaru su izrečene brutalne prijetnje i uvrede u kojima se na više načina navodi na koji način će se osoba obračunati sa novinarom Krstićem i njegovim istomišljenicima, posebno ističući da mu je mjesto u “plastičnoj crnoj vreći”. U prijetnjama se navode jezivi načini na koje treba povrijediti novinara. U isto vrijeme novinar se poziva da se javi i uzvrati komunikaciju, i to se čini kroz nekoliko komentara u nizu koji se vezuju za pisanje Nikole Krstića i raspravu o genocidu u Srebrenici.

“Fizičko nasilje prema medijskim radnicima je neprihvatljivo i mora prvo da bude javno osuđeno od strane vlasti, a zatim odmah kažnjeno od nadležnih pravosudnih institucija”, rekao je Dragan Sekulovski, direktor SJ mreže: „Samo brza reakcija policije, a zatim i javnog tužioca u slučajevima u kojima su narušena prava novinara, zaštitit će slobodu izražavanja i spriječiti buduće napade na medijske radnike”, dodao je Sekulovski.

Safejournalists mreža osuđuje najnovije napade na novinare i pozdravlja privođenje napadača na novinare RTV Dukađini. NUNS je podnio krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu za Visokotehnološki kriminal u vezi sa prijetnjama koje je primio kolega Krstić. Ovim putem pozivamo predstavnike vlasti da osude sve napade i prijetnje novinarima koje su se dogodile samo u jednom danu, a nadležne institucije da preduzmu sve mjere koje su im na raspolaganju da osiguraju bezbjednost novinara.

Safejournalists mreža će o ovim incidentima obavijestiti sve relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 22.02.2022.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje „BH novinari“

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest