SJ: Pozdravljamo brzu reakciju Inspektorata KP nakon hapšenja kosovskog snimatelja

Kosovska policija je 3. februara u gradu Suva Reka kod Prizrena uhapsila snimatelja novinske agencije Ekonomia Online Albiona Selitaja dok je obavljao svoj posao, izvještavajući o policijskoj akciji u „NBI Suhareka“. Prema riječima snimatelja, policija je počela da ga gura, a kada je rekao da će otići samo dok uzme svoju kameru, policija mu nije dala dovoljno vremena da uzme opremu i ode i odmah su reagovali.

Nakon brze reakcije Udruženja novinara Kosova, mreža SafeJournalists je obaviještena da je Policijski inspektorat suspendovao dvojicu umiješanih policajaca, dok se protiv njih pet vodi istraga.

Xhemajl Rexha, predsjednik Odbora Udruženja novinara Kosova, rekao je da je ponašanje kosovske policije bilo potpuno neprofesionalno i neprihvatljivo, te dodao: „Bili smo šokirani kada smo vidjeli snimak kako jednog od naših kolega izvlači i hapsi kosovska policija. Sve je to snimljeno”. On je rekao da je snimatelj pušten nakon saslušanja u lokalnoj policijskoj stanici, i dodao: “Ovo što se danas dogodilo je primjer kako snage sigurnosti ne treba da se ophode prema medijima. Pokrenuli smo ovo pitanje na najvišem nivou Kosovske policije i Ministarstva unutrašnjih poslova i tražili da se ovakve scene više ne ponove”.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, solidarna je sa kolegom sa Kosova, Albionom Selitajem. Pozdravljamo činjenicu da su nadležni brzo reagovali i očekujemo punu transparentnost u ovom slučaju. Institucije treba da podržavaju slobodu govora i štite medijske radnike, a ne krše njihova prava.

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 04.02.2022.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinara

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest