Političari dominiraju sadržajem u bh. medijima

Bosanskohercegovački političari najpopularnije su ličnosti u bh. medijima. Televizijske i radijske preglede vijesti i dnevnike često otvaraju njihove izjave i izvještaji o njima, a na naslovnim i uvodnim stranicama novina i portala često se nalaze upravo oni. Urednici i novinari, pored političkih izjava bitnih za građane Bosne i Hercegovine, u prvi plan stavljaju i one zapaljive, koje donose klikove, popularnost mediju i na kraju i zaradu, piše Media.ba.

Samo od početka 2022. godine u bh. dnevnim listovima Glasu Srpske, Dnevnom listu, Avazu i Oslobođenju dominirale su političke teme i izjave lidera političkih stranaka. Najviše isticani bh. političar bio je član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, a nakon njega zastupljen je i predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

“’Inzkova brljotina mora da nestane’”; “’Sankcije me ne mogu zaustaviti’”; “’Mi slavimo u miru, oni okupljaju paravojsku’”; – neke su od Dodikovih izjava u naslovima tekstova u Glasu Srpske.

Na naslovnici Dnevnog lista od 5. januara, naprimjer, nalazi se takođe Dodik. Vijest je naslovljena: “Dodik potvrdio planove: Republika Srpska čeka da prođe Bidenov mandat i da krenu ka odcjepljenju”. Isti list je i dva dana nakon toga na naslovnicu stavio predsjednika SNSD-a, ali i predsjednike HDZ i SDA Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića. Naslov vijesti od 7. januara glasi: “Sankcije: Tko će biti sljedeći i što dalje?”.

List Dnevni avaz često objavljuje vijesti sa Dodikovim zapaljivim izjavama te se tako u januaru našla i njegova “Budućnost RS-a u autonomiji, BiH bez perspektive”. U Oslobođenju, koji je umjereniji sa isticanjem izjava političara, tu su Izetbegović sa porukom: “Zagreb treba znati da Hrvati u BiH nisu ugroženi”, kao i Čović: “Izborni zakon je uvjet stabilne BiH”.

I u online medijima političari zauzimaju značajne naslovne pozicije, te je moguće uočiti veoma često objavljivanje sadržaja koji govore o potezima Čovića, Dodika i Izetbegovića.

Da su najpopularniji političari u bh. medijima član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao i lideri stranaka SDA i HDZ Bakir Izetbegović i Dragan Čović, kažu glavni urednik portala Fokus.ba Dinko Dundić i voditelj i urednik televizije OBN Zvonko Komšić.

“Činjenica je da i dalje najviše pažnje kod građana bude izjave lidera političkih partija koje su godinama na vlasti, kao što su Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović. Što je izjava skandaloznija, neusklađenija i ‘ratobornija’, ona je i čitanija. Oni to jako dobro znaju pa zbog toga nemilice truju javni prostor, iznose razne neistine i vrijeđaju druge i drugačije”, komentarisao je Dundić.

“Najgledanije su trenutno one koje se tiču aktualne političke situacije, odnosno krize, blokada institucija, potezi lidera SNSD-a Milorada Dodika, te sankcije koje su mu izrečene”, kaže Komšić i ocjenjuje da iz dana u dan raste broj onih koji prate političke teme i zbivanja.

Urednik na portalu Bljesak.info Berislav Jurič kaže kako politička scena Bosne i Hercegovine rijetko dobiva nova lica pa da iz tog razloga uvijek viđamo i slušamo iste likove.

“Zbog toga je i njihova popularnost nepromjenjiva, ali se ona mjeri ovisno o strani s koje se izvještava i o kojoj se izvještava. Javnosti je, nažalost, najzanimljiviji onaj tko iskoči nekim skandalom nevezanim za politiku jer su očito zasićeni politike”, rekao je Jurič.

Neki političari su popularniji od drugih u smislu da dobijaju više medijskog prostora jer su njihove izjave populističke, smatra Zarfa Hrnjić Kuduzović, profesorica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

“Ostrašćene izjave privlače više pažnje nego umjereni i argumentovani stavovi. Tome su dosta doprinijele i društvene mreže koje nisu pogodan ambijent za argumentovanu diskusiju nego za, nažalost, provokativne i ekstremne stavove koji doprinose daljoj konfliktualizaciji i polarizaciji društva“, istakla je Hrnjić Kuduzović.

Većina političkih tema koja direktno tretira državu, prava građana, korupciju, kriminal i slično su teme koje su svakako čitane, kaže glavni i odgovorni urednik portala Klix.ba Semir Hambo.

“U tom kontekstu i političari koji nose ključne procese, kao lideri stranaka ili osobe koje obnašaju funkcije u državi su neizostavne u medijima pa time utječu i na čitanost”, naglasio je Hambo.

(Cijelu analizu čitajte na Media.ba)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest