Novinari BBC-ja u Turskoj traže dostojanstvene uvjete za svoj rad

Novinari BBC-ja u Turskoj započeli su štrajk nakon što je britanska televizija odbila da predloži razumnu ponudu Turskoj uniji novinara (TGS) u vezi s povećanjem plata koje ide u korak sa stopom inflacije u zemlji, boljim pristupom zdravstvenoj zaštiti i drugim ključnim pitanjima. Njihove zahtjeve podržavaju Evropska federacija novinara (EFJ), Nacionalna unija novinara (NUJ) u Velikoj Britaniji i Irskoj, UNI Global Union i britanski medijski sindikat BECTU.

Sa stopom inflacije od skoro 36 odsto prema BBC-ju, TGS traži povećanje od 30 odsto i dodatni godišnji bonus.

Gökhan Durmuş, predsjednik TGS-a, rekao je: „Naši članovi su ponosni što rade sa snažnim uređivačkim vrijednostima BBC-ja kao dio jedne od najcjenjenijih medijskih organizacija na svijetu. Oni jednostavno žele da se zaštite, dobiju kompenzaciju za pad svojih plata i imaju pristup sličnim pravima kao i drugi zaposlenici BBC-ja.”

“Njihovi zahtjevi su razumni, a BBC ih može lako ispuniti bez stvaranja dodatnog opterećenja za vlastiti budžet. Od januara 2020. britanska funta je porasla za 80 posto u odnosu na tursku liru. To znači da je poslodavac za manje od godinu dana dobio 80 posto od plata naših članova koji zarađuju u turskim lirama.”

Osim toga, ovi novinari — koji su bili na prvim linijama tokom pandemije — pozivaju na privatno zdravstveno osiguranje kako bi osigurali da oni i njihove porodice mogu dobiti adekvatnu njegu. Napominju da je turski javni zdravstveni sistem preopterećen zbog Covida-19. Međutim, kompanija je odbila da osigura da osoblje ima adekvatan pristup njezi.

„BBC-jev stav je neshvatljiv”, rekao je predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård. “Zajedno sa našim britanskim i irskim kolegama u NUJ-u, pozivamo rukovodstvo britanskog javnog emitera da okonča ovu diskriminaciju i podrži slobodno i nezavisno novinarstvo u Turskoj.”

Philippa Childs, šefica britanskog sindikata BECTU i potpredsjednica sektora medija i zabave UNI Global Uniona, rekla je: „Naše turske kolege izvještavaju pošteno, a BBC bi trebao pokazati istu pravednost u načinu na koji se prema njima odnosi. Solidarni smo sa turskim novinarima i nećemo se zalagati za to da BBC urušava globalne standarde rada. Uprava bi se trebala odmah vratiti pregovaranju u dobroj vjeri sa TGS-om.”

Pored dostojanstvene plate i boljeg pristupa zdravstvenoj zaštiti, članovi TGS-a traže i naknade za prevoz, obroke dok su na poslu i isti penzioni sistem koji BBC koristi u Velikoj Britaniji i drugim međunarodnim kancelarijama.

(Izvor: EFJ/Evropska federacija novinara)

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest