SJ: Mlada novinarka napadnuta u Tirani

Novinarku televizije Fax News, Besartu Demušaj su dvojica muškaraca ometala, šutirala i udarala dok je izvještavala u Tirani u utorak, 14.12.2021. Demušaj je objasnila da je reagovala na dojavu žene koja je bila vlasnica radnje u ulici Hokha Tahsim. Kada je Demušaj stigla na lice mjesta, izvođač radova i njegov zet su došli i počeli da maltretiraju novinarku. Privremeno su joj onemogućili izlazak iz zgrade, a zatim je zgrabili, udarili i šutnuli. Nakon što je novinarka prijavila slučaj nadležnima, državna policija je najavila krivični postupak protiv dvojice osumnjičenih.

Blerjana Bino, istraživačica mreže SafeJournalist u Albaniji, izjavila je da je „ovo posebno osjetljiv slučaj, jer je Demušaj veoma mlada novinarka koja izvještava sa terena i kao takva se suočava sa višestrukim izazovima. Svi znamo da je situacija posebno loša za žene novinarke u trenutnom medijskom okruženju u Albaniji, tako da se ovi slučajevi ne mogu tolerisati. Policijski organi su odmah reagovali, što je za svaku pohvalu, ali se mora obezbijediti odgovarajuća i transparentna istraga”.

Ranije u decembru, tim Fax Newsa bio je u Vori, opštini blizu glavnog grada Tirane, gdje su stanovnici protestovali zbog dijela puta koji je bio u lošem stanju. Međutim, predstavnici opštine – koji su bili prisutni dok je novinarka izvještavala – nisu dozvolili građanima da održe protest. Video snimak pokazuje da su pokušali da spriječe novinarku Fax Newsa, Jonidu Omeri i njen tim da prate protest.

“Ovo je još jedan pokušaj javnih vlasti da opstruišu rad novinara/ki i medijsko izvještavanje, sprečavajući ih da daju glas građanima i građankama i njihovoj borbi protiv države”, dodala je Bino.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, solidarna je sa albanskim kolegama i koleginicama Fax Newsa i osuđuje ove napade. Tražimo odgovarajuću istragu slučaja Besare Demušaj i transparentnost o rezultatima istrage. Također, naša mreža želi jasnu osudu pokušaja lokalnih vlasti da ometaju rad novinara/ki i praktikovanje nulte tolerancije prema napadima na novinare/ke.

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne zainteresovane strane.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 17.12.2021

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje “BH novinari”

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest