Odbornik SNSD-a prijavio novinarku policiji

 

Trebinje, 18.12.2021. – Novinarka “Direkt portala” Jelena Denda Borjan pozvana je da da izjavu u Policijskoj stanici Trebinje zbog prijave koju je protiv nje i još jedne osobe podnio odbornik bilećkog SNSD-a i jedan od izvršnih direktora Hidroelektrana na Trebišnjici Ljubo Vuković.

Njegova prijava uslijedila je mjesec dana nakon što ga je novinarka prijavila policiji zbog uznemiravanja SMS porukama, a upravo je tekst o tome bio povod da se Vuković obrati policiji.

U prijavi Vuković, između ostalog, novinarku “Direkta” tereti da je tim tekstom ponukala G.A. iz Trebinja da mu uputi prijetnje putem društvenih mreža.

Iz ovog medija navode da se radi o klasičnoj zamjeni teza, prema kojoj Vuković poručuje da reakciju G.A. nije izazvalo njegovo ponašanje prema novinarki, za koje je kao javni funkcioner itekako odgovoran, već to što je novinarka o tome obavijestila javnost.

Posebno je važno naglasiti da je navedeni tekst, pod nazivom “Uznemirujući SMS-ovi novinarki Direkta s telefonskog broja Ljuba Vukovića”, baziran isključivo na činjenicama i da je za cilj imao da javnosti ukaže na to kako se prema novinarkama odnosi javni funkcioner.

Također, G.A. prijeteće komentare nije objavilo na Facebook profilu novinarke, niti na Facebook stranici portala zbog čega niko iz redakcije Direkta ne može biti odgovoran za njih, niti je na njih imao ikakvog uticaja.

Vuković se u prijavi osvrnuo i na slučaj zbog koga ga je novinarka ranije prijavila policiji, pa je tako naveo da ga je “uznemiravala” telefonskim pozivima u toku radnog vremena i nakon njega, što nije istina.

No, najzanimljivije je što Vuković tvrdi da je navedenim pozivima novinarka dovela u opasnost njega i njegovu porodicu te da je na taj način prekršila Zakon o javnom redu i miru RS i Krivični zakonik RS.

Budući da je Ljubo Vuković diplomirani pravnik, iz cijele priče mogu se izvesti dva zaključka – ili je ovdje riječ o ličnom obračunu s novinarkom i bezočnom nastavku pritiska na njen slobodan rad, ili Vuković zaista misli da ima pravni osnove za prijavu protiv nje.

– Ukoliko je po srijedi ovo drugo, ispostavlja se da Vuković nema osnovno znanje o pravnim naukama, a potencijalno je opasno kada je nekom takvom povjereno da rukovodi cijelim pravnim sektorom u javnom preduzeću – poručuju iz “Direkta”.

Portal “Direkt” je stava da pravosudne institucije nemaju osnova za prekršajno niti krivično gonjenje novinarke, a da je ovakva prijava Vukovića nastavak pritiska na njihov rad i da je kao takva nedopustiva.

Izvor: Direkt-portal

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest