SJ: Hrvatski medij Faktograf dobio prijetnje

Portal Faktograf.hr i njegovi novinari/ke u nedjelju, 12. decembra postali su meta javnog linča koji je pokrenuo poduzetnik Nenad Bakić, nakon čega su redakciji Faktografa stizale razne prijetnje.

Nenad Bakić je na svom Facebook profilu grubo napao Faktograf 10. i 11. decembra, iznoseći niz neistinitih tvrdnji i pozivajući svoje pratioce da podnesu tužbe protiv portala i tako pokrenu organiziran pritisak na ovaj portal. Bakić smatra da mu je preko Faktografa na Facebooku uskraćena sloboda izražavanja i zato kaže da će tužiti Faktograf, ali u svom postu navodi i sljedeće: “Mene zanima da li bi bilo legalno da se formira neki fond iz kojeg bi se finansirale takve tužbe? Ne bi trebalo biti jako komplicirano – šablonske tužbe za istu temu?” Redakcija Faktografa je nakon toga dobila niz poruka na Facebooku, ali i putem mejla u kojima im se upućuju uvrede i prijetnje. U jednom od mejlova stoji da neko prati novinare/ke Faktografa, da niko nije nedodirljiv i da bi se na adresi izdavača Faktografa mogao desiti scenarij poput onog koji se desio prije dvije godine u kojem su ubijene dvije osobe.

Portal Faktograf.hr je od 14. decembra pod hakerskim napadima i trenutno nije u funkciji.

“Od februara 2020. godine Faktograf je policiji prijavio oko 40 prijetnji nasiljem ili smrću. Dok su novinari Faktografa stalno izloženi uznemiravanju na internetu (često rodno specifičnim prijetnjama ili uvredama), objavili smo preko 550 članaka koji osporavaju i razotkrivaju dezinformacije vezane uz pandemiju u istom razdoblju. Posljednji napadi dostigli su novu razinu nakon što je jedna istaknuta javna osoba napisala objavu o Faktografu i spremnosti da osnuje fond za vođenje neutemeljenih tužbi protiv našeg portala. Često su eksplicitne prijetnje smrću, kao i uvrede, povezane s pogrešnim tumačenjima Faktografovog rada kao partnera u Metinom programu za provjeru činjenica na društvenoj mreži Facebook. Novinari Faktografa, kao i Faktograf.hr kao medij za provjeru činjenica, pridržavaju se najviših standarda u novinarstvu i striktno slijede Kodeks načela Međunarodne mreže za provjeru činjenica. Faktograf.hr je član IFCN-a kao i regionalne mreže za provjeru činjenica SEECheck, čiji članovi često dobivaju iste vrste prijetnji. Prijetnje koje dobivamo neće nas spriječiti u radu, niti će nas uplašiti”, rekla je Ana Brakus, direktorica Faktografa.

„Neprihvatljivo je ponašanje poduzetnika Bakića, koji je već poznat kao osoba koja voli da tuži medije. Javni pozivi da se tuži jedan medij je upravo ono protiv čega se HND bori, a to je zastrašivanje i nametanje cenzure preko SLAPP-a, tužbe koja je novi model napada na novinare/ke i medije. Prijetnje smrću koje je Faktograf kasnije dobio su za svaku osudu i očekujemo da policija pronađe i uhapsi osobe koje stoje iza ovih prijetnji“, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu, Hrvatskom novinarskom društvu, u osudi ovih prijetnji. Zahtijevamo od hrvatske policije da pronađe osobe koje su prijetile Faktografu i da ih sankcionira, a pozivamo i nadležne da javno osude ovakve kampanje i da jasno stave do znanja da je poziv na linč neprihvatljiv.

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 14.12.2021.

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje novinara Kosova

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest