SJ: Hrvatskom novinaru Dragi Hedlu prijetio suprug uhapšene bivše ministrice

Drago Hedl

U akciji Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj, policija je ujutro 10. novembra uhapsila bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Gabrijelu Žalac, zbog afere “Software” i sumnje za učešće u prevari u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU. Novinari su se nakon hapšenja okupili ispred kuće Žalac u Vinkovcima, dok je policija obavljala pretres kuće i dva automobila ispred kuće bivše ministrice. Suprug uhapšene, Mario Žalac, pojavio se ispred kuće i počeo dovikivati novinarima: “Hvala vam svima!”, nakon čega se posebno obratio novinaru Dragi Hedlu riječima: “Gospodine Hedl, kako ste? Znam sve o vama, Hedl! Zapalite svijeću za Svisvete”. Nakon tih riječi, krenuo je i fizički prema novinarima, ali ga je policija u tome spriječila.

Ovo nije prvi put da je novinar Hedl napadnut zbog svog posla; on sam kaže da su mu ovakve prijetnje već postale „opće mjesto“, te da je i nedavno dobio slične prijetnje i uvrede.

Drago Hedl nije ništa prijavio policiji i kaže da su on i njegov kolega neplanirano otišli u Vinkovce, kada su saznali šta se tamo događa. Ispred kuće bivše ministrice Žalac zatekli su novinare mnogih medija, no suprug bivše ministrice se samo Hedlu obratio imenom i prezimenom. „Ja tog čovjeka nikad ranije nisam vidio niti sam s njim razgovarao“, rekao je Hedl i dodao: „Ja sam o njegovoj supruzi napisao možda samo jedan tekst, više su se tom tematikom bavili drugi kolege i ne znam zašto se on fiksirao na mene.“ Na naš upit kako se osjeća sad, Hedl je odgovorio: „Ja sam navikao na takve stvari ali ne mogu reći da sam indiferentan; čovjeka takve prijetnje uznemire, kad vam neko kaže da zna sve o vama i da si zapalite svijeću za Svisvete, zna se šta to metaforički znači.“

Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, zgrožen je napadom. “Ove i slične prijetnje su apsolutno neprihvatljive i za svaku su osudu”, rekao je Zovko i dodao: “Molimo najviše predstavnike Republike Hrvatske da takve prijetnje i napade jasno i nedvojbeno osude.”

Mreža SafeJournalists, koja okuplja više od 8200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Hrvatskom novinarskom društvu u osudi ovih prijetnji. Tražimo od institucija da zaštite novinare, kao i da javno osude ovakve prijetnje novinarima.

Mreža SafeJournalists o ovom će slučaju obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 11.11.2021.

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje novinara Kosova

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest