Organizacije sa slobodu medija pokrenule Narodni tribunal za istraživanje ubistava novinara

U nastojanju da se postigne pravda zbog ubistava novinara, organizacije za slobodu medija (Komitet za zaštitu novinara-CPJ, Reporteri bez granica-RSF i Free Press Unlimited-FPU) osnovale su Narodni tribunal koji će istraživati takva ubistva i oslanjati se na istrage i visokokvalitetnu pravnu analizu, piše u saopštenju navedenih organizacija.

Nasilje nad novinarima je u porastu širom svijeta, a u saopštenju se navodi da je od 1992. u svijetu ubijeno više od 1.400 novinara, kao i da su u osam od deset slučajeva u kojima je neki novinar ubijen, ubice oslobođene. Visok stepen nekažnjivosti održava “ciklus” nasilja nad novinarima što, kako piše u saopštenju, prijeti slobodi izražavanja.

Leon Willems, direktor politike i programa FPU-a, rekao je da je previše novinara ubijeno zbog izvještavanja o istini tokom obavljanja svog posla i dodao da će Narodni tribunal zahtijevati pravdu za takve zločine i nastojati pokrenuti države u rješavanju nekažnjivosti ubistava novinara jer se, kako je rekao, može i treba više uraditi kako bi se odgovorni za takve zločine izveli pred lice pravde.

Tribunal je osmišljen s ciljem podizanja svijesti kod javnosti i dokumentovanja priča o žrtvama.

Izvršni direktor Komiteta za zaštitu novinara je, između ostalog, rekao da navedeni tribunal ima važnu ulogu u traženju pravde za ubijene novinare, kao i pružanju prilike članovima njihovih porodica i kolega da podijele svoje priče o navedenim ubistvima, napominjući kako su i oni koji su pričali o ubijenim novinarima često bili izloženi prijetnjama i uznemiravanju, te da u su njihovi glasovi ključni u borbi protiv nekažnjivosti.

Glavni sekretar Reportera bez granica Christophe Deloire je, kako piše u saopštenju, dodao i da će uvodnim ročištem 2. novembra biti obilježen i Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Na uvodnom ročištu, tužilaštvo će predvoditi advokatica za zaštitu ljudskih prava Almudena Bernabeu, koja je istakla da je sloboda izražavanja veoma važno ljudsko pravo kao i da je došlo vrijeme da države odgovaraju za ubistva novinara a na ročištu će se, kako je najavljeno u saopštenju, obratiti i advokatica Helena Kennedy koja je članica pravnih stručnjaka za slobodu medija.

Ključni svjedoci koji će, kako se navodi, iznijeti svoje iskaze su filipinska novinarka Maria Ressa, zatim Hatice Cengiz, bivša zaručnica novinara Jamala Khashoggija, koji je ubijen 2018., Matthew Caruana Galizia, novinar i sin malteške novinarke Daphne Caruana Galizia, koja je ubijena 2017., kao i Pavla Holcova, istraživačka novinarka i kolegica ubijenog novinara Jana Kuciaka (2018.)

Uvodno ročište će, kako piše u saopštenju, biti održano 2. novembra 2021. u nizozemskom gradu Haagu i trajaće od 9 do 18 sati. Osim uživo, biće ga moguće pratiti i online, putem live streama na saferworldforthetruth.com.

Narodni tribunal za ubistva novinara nastao je u okviru projekta A Safer World for the Truth (Sigurniji svijet za istinu).

Izvor: CPJ

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest