BH novinari: Mediji ne smiju kršiti prava djece niti privatnost porodice žrtava zločina

Sarajevo, 26. septembra 2021. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari javno zahtijeva od medija u Bosni i Hercegovini striktno poštivanje profesionalnih standarda i novinarske etike, kao i zaštitu prava djece i privatnosti porodice, prilikom izvještavanja o  tragičnom ubistvu troje djece u Zagrebu. Nedopustivo je i protivno kodeksima novinarske etike za elektronske, štampane i online medije u BiH objavljivati fotografije djece, kršiti pravo na privatnost i dostojanstvo porodice nastradalih, te izvještaje bazirati na pretpostavkama, nepouzdanim i nezvaničnim izvorima ili nagađajima u vezi sa okolnostima u kojima je počinjeno ovo krivično djelo.  

Upravni odbor BH novinara podsjeća urednike i novinare bh. medija da se etičkim kodeksom nalaže medijima da prilikom izvještavanja javnosti moraju „odražavati etičke standarde u bilo kojem trenutku i pod bilo kakvim okolnostima“. Također, mediji se pozivaju da „izbjegavaju uplitanja u nečiji privanti život“ kada to nije u interesu javnosti, te da o ličnim tragedijama, temama i ličnostima povezanim sa njimaizvještavaju diskretno i sa suosjećanjem“. 

UO BH novinara smatra nedopustivim kršenje prava djece  – žrtava ovog zločina, kao i to da se o samom činu i okolnostima počinjenja izvještava sa detaljima koji nisu u interesu javnosti, a pogotovu nisu u interesu maloljetnih žrtava, njihove majke i cjelokupne porodice.  

Još jednom podsjećamo kako medijima nije dozvoljeno „identificirati djecu mlađu od 18 godina kada su žrtve krivičnih djela“. Ovakvo postupanje ne predstavlja samo kršenje moralnih principa novinarstva, već je istovremeno i krivično djelo i kršenje Konvencije o pravima djeteta.

Upravni odbor BH novinara će obavijestiti Regulatornu agenciju za komunikacije (RAK) i Vijeće za štampu i online medije u BiH (VZŠ) o kršenjima kodeksa u izvještavanju medija o ovom tragičnom zločinu, te pozvati ih na korištenje mjera iz njihove nadležnosti prema svim medijima u BiH koji su prekršili profesionalna pravila.   

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest