BH novinari: Najava seminara o online napadima i prijetnjama novinarima i novinarkama

Sarajevo/Tuzla, 22.09.2021. – Udruženje BH novinari u saradnji sa Vijećem Evrope organizuju interprofesionalni dvodnevni seminar o temi Online nasilje i prijetnje novinarima/kama i medijima i njihovo procesuiranje kroz zakonodavni okvir BiH u skladu sa međunarodnim standardima. Seminar je namijenjen medijskim profesionalcima i predstavnicima pravosudnih i policijskih institucija, a implementira se u okviru projekta Vijeća Evrope i EU – Sloboda izražavanja i sloboda medija u Bosni i Hercegovini (JUFREX).

Glavni ciljevi seminara i teme o kojima će govoriti predavači i učesnici su identifikacija najčešćih izvora online nasilja i prijetnji prema novinarima i medijima i pozitivnih primjera njihovog sankcionisanja, analiza posljedica online uznemiravanja na rad novinara/ki, njihov život i zdravlje i stepen medijskih sloboda u BiH, razmatranje zakonskih odredbi koje se odnose na online nasilje i prijetnje i druge oblike cyber kriminala te mogućnosti i inicijativa za dopune i izmjene postojećih zakona u BiH, kao i za eventualno usvajanje novih zakona te donošenje preporuka sa ciljem preveniranja i efikasnijeg sankcionisanja online nasilja, uznemiravanja i prijetnji usmjerenih ka novinarima/kama i medijima.

Predavači i učesnici seminara su ugledni domaći i međunarodni medijski i pravni eksperti, novinari i urednici, profesori te predstavnici policijskih i pravosudnih institucija.

Seminar će biti održan 23.09. i 24.09.2021. u hotelu „Tehnograd“ u Tuzli, a u skladu sa poštivanjem epidemioloških mjera dio učesnika događaj će pratiti putem Zooma.

Svi zainteresirani za praćenje seminara mogu se prijaviti putem e-maila: [email protected] i [email protected].

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest