Sud u Mostaru novčano kaznio muškarca koji je oštetio opremu novinaru Oručeviću

 

Mostar, 16.09.2021. – Općinski sud u Mostaru je na zahtjev Linije za pomoć novinarima Udruženju BH novinari dostavio presudu iz februara 2020., u kojoj se navodi da je muškarac inicijala I.Z. (Ivan Zovko) novčano kažnjen zbog napada na novinara i aktivistu Huseina Oručevića.

Podsjetimo, aktivist i novinar Husein Oručević napadnut je 18. juna 2019. na parkingu iza Gradske vijećnice u Mostaru, kada su mu dvije osobe najprije uputile verbalne prijetnje i pogrdne riječi, a potom je jedan od njih prosuo bocu vode po novinaru i diktafonu koji je držao u ruci.

-Nisam se odmah osvrtao, ali kako salva uvreda nije prestajala, uzeo sam diktafon i stavio svoju akreditaciju dopisnika poljskog radija, prišavši tim osobama i zatraživši od njih da u mikrofon kažu, odnosno, ponove to što su rekli. Nakon toga je jedan od njih uzeo bocu vode i prosuo je po meni i diktafonu, koji mi je u potpunosti oštećen, ispričao je tada Oručević za medije.

Općinski sud u Mostaru utvrdio je da je u ovom slučaju Ivan Zovko prekršio Zakon o javnom redu i miru HNK, te mu naložio da plati novčanu kaznu u iznosu od 100 KM.  

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest