Evropska federacija novinara osudila govor mržnje prema Borki Rudić i Lejli Turčilo

Sarajevo, 16.09.2021. – Generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić i profesorica Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva Lejla Turčilo na meti su nacionalistički motiviranih komentara mržnje na društvenim mrežama, objavila je Evropska federacija novinara (EFJ), osuđujući online kampanju govora mržnje i pozivajući vlasti u BiH da istraže slučaj.

„Izražavamo podršku Lejli Turčilo i Borki Rudić. Online uznemiravanje i klevetničke kampanje nisu samo riječi. Pozivamo vlasti BiH da javno osude ovu brutalnu kampanju i odmah istraže slučaj. Ovako se ne može nastaviti“, izjavio je Ricardo Gutiérrez, generalni sekretar EFJ –a.

EFJ podsjeća da je ova kampanja nastavak koordiniranih napada, komentara mržnje i klevetničkih izjava koji su prije godinu dana počeli na društvenim mrežama protiv profesorice Turčilo, predvođenim sa nekoliko medija i novinarkom Alenom Lenom Demirović.

Upravni odbor Udruženja BH novinari, kao i regionalna mreža SafeJournalists također su javno osudili napade na Lejlu Turčilo i Borku Rudić, zahtijevajući reakciju nadležnih institucija.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest