SafeJournalists: Za novinare/ke u Crnoj Gori atmosfera postaje izuzetno opasna

Biti novinar/ka u Crnoj Gori u posljednje vrijeme je postalo veoma opasno. Dva najnovija slučaja napada na novinare/ke koji su se dogodili istog dana, ali na različitim mjestima 22. augusta, samo pokazuju da je novinarska profesija u ovoj zemlji potpuno ugrožena.

Prvi slučaj se dogodio u Risnu u jutarnjim satima, uoči protesta na Cetinju. Tada je jedan čovjek vrijeđao novinarku Javnog servisa Radio Televizije Crne Gore, Tamaru Nikčević. Nikčević je poznata kao kritičarka Crkve i često je na meti uvreda zbog njenog rada.

Drugi slučaj se dogodio ekipi TV Vijesti tokom protesta na Cetinju povodom ustoličenja Joanikija Mićovića za mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve. Novinarka Ljubica Milićević i kamerman Drago Matović su spriječeni da obavljaju svoj posao, jer je grupa mlađih muškaraca ometala prenos uživo. Oni su vrijeđali novinarku i kamermana i govorili im da ne mogu da izvještavaju sa protesta, a neki su čak i dodirivali kameru.

Kamerman TV Vijesti je fizički napadnut i prošle godine, a novinarka Tamara Nikčević je bila na meti uvreda zbog ličnih stavova.

Potpredsjednik Sindikata Medija Crne Gore Radomir Kračković je rekao da “anticivilizacijsko ometanje i vrijeđanje ekipe Televizije Vijesti pokazuju da su mediji koji profesionalno i objektivno izvještavaju i dalje na meti ostrašćenih i primitivnih pojedinaca koji se navodno bore za građansku Crnu Goru”. Dodao je i to da su “uvrede upućene novinarki Tamari Nikčević u Risnu još jedan pokazatelj da je u Crnoj Gori sve manje tolerancije za drugačije mišljenje”.

„SMCG i mreža SafeJournalists od početka godine upozoravaju da, zbog usijane društveno-političke situacije u zemlji, najviše stradaju novinari/ke i medijski radnici/ce i to iz različitih medija, sa različitim uređivačkim politikama. Gotovo da nema protesta ili većeg okupljanja na kojem ne dođe do nekog incidenta ili napada na novinare/ke. S obzirom da nas i u narednom periodu vjerovatno čekaju slična okupljanja, jasno je da raste već ionako ogroman rizik za medijske radnike/ce koji će izvještavati sa tih događaja“, rekao je on.

Mreža SafeJournalists izražava zabrinutost za novinarske profesionalce koji svoj posao rade posvećeno i pošteno. Zabrinuti smo zbog napada na novinare/ke koji se u Crnoj Gori sve češće događaju, ali smo također zabrinuti i zbog sve većeg jaza koji se stvara u toj zemlji.

Mreža SafeJournalists traži od Vlade i Skupštine Crne Gore da hitno preduzmu korake za usvajanje inicijative devet nevladinih organizacija, novinarskih udruženja i Sindikata medija Crne Gore, kojom bi se, između ostalog, sprečavanje novinara/ki u vršenju profesionalnog zadatka tretiralo kao krivično djelo.

Također apelujemo na nadležne u Crnoj Gori da osiguraju veću zaštitu novinarima/kama tokom protesta i velikih skupova, te da im osiguraju uslove za slobodno izvještavanje, posebno na Cetinju u prvim danima septembra.

O oba napada obavijestit ćemo sve relevantne domaće i međunarodne organizacije.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skloplje – Zagreb, 24.08.2021.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje novinara BHN

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

 

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest