Unaprjeđenje kapaciteta romske zajednice u oblasti medijske pismenosti

Tuzla, 24.08.2021.- Udruženje žena Romkinja “Bolja budućnost” Tuzla započelo je sa implementacijom projekta pod nazivom “Poboljšanje saradnje i razmjena informacija sa lokalnim medijima u Gradu Tuzla”, sa ciljem povećanja vidljivosti razliučitih aktivnosti ovog udruženja i pristupa informacijama o dostupnim uslugama podrške romskim ženama u lokalnoj zajednici.

Projekat je fokusiran na unapređenje komunikacije između NVO sektora, prije svega Udruženja „Bolja budućnost“ sa medijima na lokalnom nivou, kako bi se smanjio govor mržnje i širenje netrpeljivosti prema Romima/kinjama u regiji Tuzla, te kako bi se predstavnici/e romske zajednice obučili o medijskoj pismenosti, te bolje razumjevali medijske sadržaje, razvijali kritičko mišljenje. Iz ovog Udruženja poručuju da je samo kroz pozitivnu i proaktivno saradnju sa lokalnim medijima moguće raditi na smanjenju neprofesionalnog, stereotipnog i diskriminatornog  izvještavanja medija o Romima/kinjama.

Do sada je u okviru projekta održano nekoliko informativnih sastanaka sa predstavnicima medijske zajednice na kojima se diskutovalo o načinima izvještavanja o romskoj populaciji.

Indira Bajramović, predsjednica Udruženja „Bolja budućnost“ Tuzla kaže da ova organizacija ima dobru saradnju sa medijima u Tuzli, ali da ima medija koji uvijek ne prenesu na odgovarajući način ono što pokušava da plasira ovo udruženje. „Kada govorimo o nekim pozitivnim stvarima i pričama, uspješnim Romima/kinjama, mladima prezentuje se iskrivljena slika gdje se priča o romskoj zajednica  pokriva sa slikama deponije smeća, blatnjavog put, djece kojima čak ni lice nije zatamnjeno. Želimo da skrenemo pažnju tim medijima, pogotovo na govor mržnje koji je prisutan u komentarima ispod portala i da pokažemo što više pozitivnih primjera  iz romske zajednice“, ističe Bajramović.

U narednom periodu planirano je još nekoliko sastanaka sa medijima, informisanje romske zajednice, izrada i emitovanje promotivnog spota, kao i provođenje medijske kampanje.

Projekat “Poboljšanje saradnje i razmjena informacija sa lokalnim medijima u Gradu Tuzla” koji implementira Udruženje žena Romkinja “Bolja budućnost” Tuzla je dio „Programa malih grantova“ u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodno društvo“, koji sprovodi Udruženje BH novinari u saradnji sa Asocijacijom elektronskih medija u BiH, a uz podršku Evropske unije.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest